[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有無咩channel介紹?
*Mac
有冇Ching 用過70-200 2代+2x ?
拍片追焦有冇影響?
所以佢頭幾分鐘已經講話如果你係鍾意器材本身,條片唔啱你睇但我都有啲surprise 佢淨係用緊m1 唔知air 定 pro
應該唔會air
執相用air 點執
真係咁中意睇彩虹圈圈咩
分分鐘係用m1 max
我覺得追焦係可接受範圍 冇唔用2x咁快
不過你要諗吓畫質係咪你接受範圍
我覺得裝咗2x 畫質上都有幾明顯嘅下降

依家想放咗2x 換1.4x同換部高像質機crop
再唔係用a7r5
駁唔到 猶其係大頭
其實順架不過我係 a7cii 唔係 r 機,m1 air 仲要得 8 gb
用2x +70-200 好過買100-400 gm/ sigma
same 用緊袋底 m1 air
a74 影成輯相 load 入LR
套下Preset 拉下色 基本上都好順
旅行都帶埋去 即晚就出到相
好有心機
我都有帶去旅行但夜晚喺酒店唞下算
8gb定16? m1 air都咁順?
去旅行post story 其實電話版夠曬,咁細張又放唔大
帶咁多嘢好重
8gb ram 256gb rom 真袋底黎

我諗唔好PC 個概念去諗
MAC機個8GB ram 其實都幾見使嘅

雖然都黎到 2024 年
RAM 又唔係咩高科技貴野
好心apple 咪咁姑寒俾多8gb 人
起馬d 袋底機都可以future proof 再玩多幾年
佢話得16gb ram
咁應該係m1 pro
好多買咗部機都係overkill
包括我自己
頭先試放一張a7r5嘅compressed RAW去手機(iPhone 13pro) LR app到,較下光暗顏色,落咗一兩個masking都冇咩問題
睇你執咩
我RV, 平時執下光暗,教下色咁都係用iphone 14 pro,係無得AI denoise
但係又見有人話除左光圈同追焦會慢少少之外,成像唔覺有大分別,佢哋話打雀都係咁加
幫部macbook澄清返少少先,好似講到佢好廢咁

其實絕大部份時候都順嘅,就算落一堆masking都冇話會lag

係用lens blur同denosie呢兩個AI功能時先會明顯感受到慢咗,特別係個lens blur,可能因為仲係試用階段,會慢到出彩虹波
佢用m1開始已經好過intel果時好多
我果部仲係intel cpu Macbook pro
睇9up系嘅多 嗰啲唔特別介紹了
呢排有睇
Ilko Allexandroff
上田家
我用macbook air m2 執 a7r5 m11 raw + 4k xavc hs 4k 都無問題 係好快無電姐
intel mac 就出名電子垃圾 唔可以同m1 m2 m3 比
你係咪插住 external ssd 執
我有次插住嚟執啲電倒水咁,後尾先發現啲電係去曬嚟 support 個 SSD,一 disconnect 正常返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞