[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
夠光嘅,推高少少iso冇話影唔到
如果係市區入面多街燈多光源仲更加易影
下面兩張都係用f3.2影,iso好似千幾二千,唔太高

邊到黎2070gm
好睇邊度影
公園入面啲light up夜櫻同市區已經好唔同
我自己嚟講,F4絕對夠,standard zoom一級光圈其實唔係想像中咁大影響
為景深,換支55.8仲實際
為低一級Iso或者快一級快門,但其實我覺得而家咩機iso都好強,未計後期用ai denoise

但如果你本身就係想試2.8
我建議試下24-50 2.8或者真係拎支2470gm2上手玩下先
通常問得F4夠唔夠,都係心魔令你轉2.8多過現實中需求

利申:70-200 gm2
Ching 比我寧願揀含膿 70-180 f2.8 $9180
70-200 f4 $8250 f4 天黑返屋企 影快少少嘅嘢iso最少6400

70-200 gm2 f2.8 二手價硬過你龜頭 買咗唔會心思思日日諗2.8
買嗰陣個價仲平過二手價
睇過大鋪同網拍嗰啲都係
A7R3 定 Zf好
F4 九成人買完係一定會後悔 日日諗點解當初唔買2.8 f4定位尷尬賣出去蝕仲多
2.8 價硬到不得了 開工業餘嗰個用
本身玩Fuji X
發現夜晚低光唔係好夠用
依家諗住入A7M4
2470GM2
70200 F4 G oss ii
14 F1.8

平時掃街 旅行 影下gf 為主
特登入支wide 鏡遲啲影建築物 星同極光
我同師兄你相反
玩開a7iv + 2470gm2
反而想轉會fuji 因為成個size
Gr3
你哋2個可以互trade
其實唔會輕好多
我會玩下A7iv 先
玩唔掂最多咪轉返Fuji
加返支led燈算啦 差1個stop左右
考慮恆定f4 夠唔夠
其實根實根本唔知自己想要咩

一律建議上2.8
買左f4成日心思思

知道自己需要咩其實唔洗連登問買咩鏡
因為人地果套未必岩你自己洗
真 當初24105 f4 諗左好耐
最後直上2470 gm2
唔知想點就2470GM啦
到識選擇就唔會糾結2.8細光圈
各位大佬,小弟剛剛換左部A7C2打算輕輕地用,有支85.8同50.8,依加又心郁郁想買多支鏡用,平時影開老婆同影下景,都想畫質好啲所以小嫌棄支50.8
大家覺得我係下面既鏡頭中點選擇好利申去試過50.4,重量接受到

選擇:
50 f1.4
20-70 f4
24-50 f2.8
35 f1.4
咩都唔鳩買
如果你呢個list
我會揀24-50 f2.8 or 35 f1.4
24-50一支去旅行影下老婆都夠做
35影景雖然唔夠wide,但同老婆出去食飯cafe打卡,打對面坐係可以影得哂佢同d野食
ZF
有冇師兄用過Sigma 2470 2.8 掃街旅行
攰唔攰
咩玩法
要低光,買FF,但用F2.8
簡單Fujifilm F1.4定焦咪夠囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞