[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
同a1嘅全能唔同,a9iii嘅產品設計就明顯地係想係單一長處上無人能敵

不過佢犧牲咗好多嘢嘅
Dynamic range, Pixel count(2xMP 真係好低, 尤其是習慣咗CROP相嘅彈性, 覺得FF呢個Sensor size 40-50MP真係平衡啲)
係 我知24MP曬18R甚或Output poster根本都毫無壓力 不過人都係犯賤 鍾意係電腦度聞相咁解

如果唔係一定要a9iii嘅pre capture同埋快過a1嗰一截(e.g. 收錢影開大型運動項目)係好難Justify到個價錢
我個陣買70200GM差唔多21k都仲要周圍都冇貨

不過玩相機 中長焦真係唔可以冇
Fx3 ? A7s3 ?
質素幾好
主要好輕又有光圈環又靚仔

.4 買gm啦
原本淨係考慮sigma f2同sony f.8,但見到sigma f.4個水貨價同埋日本價同呢兩枝差唔遠先有啲心郁
sigma .4重好多
睇想要啲乜
明白,多謝ching
想問低光環境
大家會用細光圈高iso定掉轉

例如 f2 iso3200
定f2.8 iso 6400

收光圈畫質好左 但noise又多左
完全兩樣野
重咁多 唔考慮重量一定係1.4
平就ZVE1
同意,真係黑媽媽嗰啲f0.95都唔會夠用
我之前真係有諗過入多部zve1做便攜,原來佢有高iso 我睇下先

佢係咪update咗有4K120但會唔會過熱?
黑媽媽掃街我會用m11m 佢個可用iso 係痴線(如果鐘意影黑白) 不過依度唔講leica
買把機身風扇就ok,呢部野輕鬆12800 iso
宜家13000$ 有啲吸引,之前拍嘢拍到入夜部R5就搞唔撚掂
行曬3層星際 arcrest ii 同Marumi Exus Mark ii都無貨
A7C2同A7CR可以熄機關快門簾
係咁換鏡未入過塵快門亦都無壞
好似話關機落快門簾仲危險過打開
點解罪大自己都宣傳呢個新加嘅功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞