[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
用緊6600想入支長焦
係咪得70350G 同Tamron 18-300 用得過?
仲有55-210都算係掛
依家冇睇不過以前我睇“巷子裡的生活”
一時時會, 一時插住部a7r5 過相,因為懶得買cfea card reader
From mobile 01實測,85mm gm口徑蝕其實幾明顯

但勝在有適當保留球差像差,散景唔硬,過渡柔美
70-350好好用
多影長焦係買得過
仲乜要a74 配apsc 鏡
講緊開Crop mode用個時
介唔介意分享下邊間 我遲啲會第一次去東京唔係好識搵
大路都係kitamura fujiya mapcamera
不過六萬又唔算真係好平
全新6萬稅前算正常價
請問sigma 28-70 有冇咩濾鏡推介?想睇吓big camera有冇
收光圈啦

一係你機連鏡賣走 轉玩ff
請問下係crop幾多?定係3300萬除返1.5?
推薦Marumi Exus Lens Protect MK2
有budget可以買Nikon Arcrest 2
A7iv開Crop mode會剩1400萬左右
如果你地話要聞相想換高像素d
想換ff買a7iv a7cii,像素係高左但pixel density 低左
咁情況下我都唔清楚叫高像素左定低左
(4672/1.5)x(7008/1.5)
Thanks
Thanks

頭先睇唔切回覆
鳩買咗依塊
入左支二手70200g2 試下用
用途唔同,你本身想買protector定C-PL?
C-PL會影響反射光,同日光背向太陽嘅光(佢嘅用途係咁)。平時佢亦會cut走一個stop嘅光,影夜景會差少少。而且哩塊個reflection未必低,有時可能會有少少鬼影同偏色(大部份C-PL都係咁)。你未必會想當protector用。

我支CV35APO就長掛C-PL來影景,所以買左塊Plasma sputtering C-PL(suppose 好啲)。
見佢介紹話影景會sharp啲所以買咗
過兩日如果再行睇吓買唔買到protector
唔會sharp左,其實應該會blur 少少
但影景好多位如果濾走左太陽過強嘅反射光,可以recover到景物原有嘅色彩,例如日光之下嘅海水,樹葉,玻璃反射等等,個color contrast可以出返來。睇落可能會有啲假,但我好鐘意個效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞