[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔連拍 係咪買 sandisk extreme pro v30 都夠做?
$17990
用分扣左$390
匯豐卡可以分期24個月
之前去星際睇過個價唔差太多
係咪有野送呀,定要網試落單先有,我都想買
送左粒10週年熱靴蓋
粒野似係鋁做
我見carousell賣緊$720
cls
睇人講用酒精抹會甩色 堅唔堅
想入手枝廣角變焦鏡頭

原廠 Sony 16-35 F4 係咪夠做?

定係入枝 20 F1.8 好D
有d咁既事
我係唔會試嫁
我想問吓點解成日用ViewFinder影嗰陣張相係冇歪嘅
影完出嚟睇返就會歪咗 用個mon就冇呢個問題
A7iv + 2470GM2
可能viewfinder細,實際係歪咗但你唔覺
viewfinder都可以開水平尺,建議開埋嚟用

仲覺得係有問題就上腳架試真佢,睇下係vf望同係mon睇,個水平係咪真係唔一樣
2024買24-105會唔會好不智
a74 2.0就係轉用creator app
雖然我自己仲用緊佢,覺得仲幾好用,不過呢幾年出咗咁多zoom鏡,而家新買嘅話佢未必係最好選擇

但如果你係鍾意呢個焦段,又要恆定光圈,咁又好似冇替代品
水平尺有幫助 入返電腦睇都會少少歪
開九宮格再用返影果樣野既直線黎影會好D

利伸: a7c2 + 20-70 f4
水平尺個tolerance幾大,綠左都可以差少少,
我影景好多時都係逐張post processing校返。
rumour就出二代
Ching你係咪都長用依支?
我自己就係貪佢個焦段同見佢價錢平左,但依支講輕便又唔算最好。
如果唔急其實可以等下
有機會出第2代/ tamron 都會有第2代28200
可以考慮下二手2070先 到時再換都唔心痛
Sony點都要update 24-200 /24-105
通常旅行時用,一枝過,或者搭多枝定焦大光圈就攪掂
而家要買嘅話我會揀2手
你做戇鳩嘢曬你自己錢咋嘛,關我乜撚嘢事
Kingston V90好抵用
成世人咩牌子都用 唯一係Sandisk壞過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞