其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
體諒你地啲商家做乜
你班友除咗賺錢仲識啲乜
其實一路鬧又一路食嗰班人先最大問題
食飯
係咪即係租金唔貴,人工先貴?
老闆好
成本問題$70蚊個飯,你用$10蚊成本垃圾食材俾我,我唔幫襯都好合理
賺緊嗰陣啲錢係咪share出嚟一齊分?

唔係嘅話成本高蝕錢關我哋撚事?
佢用左幾多成本 賺錢與否 又關我咩事
你間餐廳去超市入貨?
依家洗碗已經無20k呢支歌仔唱
侍應都唔會有20k咁多
經理20k但一腳踢多啦
仲洗乜請收銀員?
有時搵唔到洗碗要經理去洗都有
你浪費咁多時間計埋呢啲數
簡簡單單去拎大快活同大家樂嘅財政報表就一清二楚,人工係佔三成或以上,食材1-2成,租金1成(佢哋係大牌子所以可以拎到平位,如果你係細牌子一定唔止咁少),然後你將佢嘅利潤除返開咁多間舖頭,就會發個平均一間賺得五萬蚊左右。
點解好似賺得咁少,主要近五年勞動人口減少左19萬,令到人工加咗,然後食材因為運輸成本等等問題又貴咗,加上租金係疫情後回復之前價位。
成本增加下利潤減少,所以餐廳先不斷加價,就好似大快活個雞胸飯呢半年都加咗三蚊。
所以兩餸飯興起嘅其中原因就因為佢主要做外賣唔使堂食,人手上需求少好多。
而由於經濟原因大部分人都想食平啲,當大家意識到北上消費仲好嘅時候令到本地餐飲業銷售量進一步減少,到最後令到好多餐廳覺得前景唔明朗就索性執笠唔做。
其實個問題而家先啱啱開始,未來再多一堆唔同行業嘅企業倒閉嘅時候大家就會意識到衰退正式開始,到時失業率就會上升,人工亦都會減少。
當你見到政府大頭公務員減薪嘅時候就會明白而家係香港搵食已經唔容易,唔再係你話安安瞓瞓打一份工就可以過世,因為分分鐘你份工都會畀ai取代咗大部分功能。

認真得濟打咗篇長文
珍,但哩度啲人唔會識咁諗
洗碗直接幫襯外判公司啦
https://m.facebook.com/groups/725463420972704/?locale=zh_HK

其實餐飲大把whatsapp/ facebook/ tg grp 好易check到人工 大部分full time都係萬七以上 part time都係過$65

如果你計埋強積金 勤工獎/bonus/part time之類 啲侍average要兩萬五一個月講真係無誇張
咁仲有5成去咗邊?
你做小店呀?
識人做餐廳老闆 佢親口講佢批發拎貨係你地市面上買既7成價
乜野比市價平唔到一成果D真係笑撚大人個口

我上網直接批發到買肉,都比係街市買平1成有多啦
仲係到講咩攞唔夠貨
同人講蛋都用得過少既,咁果間鋪人流都唔夠啦 咁講乜撚蝕定賺,無人去既執柒左佢啦
30% food cost係極限啦,其實都已經唔合格
有料既head chef可以壓到落25以下
食兩餸算,有啲茶記出品閪過兩餸。
關我撚事
有既,不過係垃圾地段既地舖,閒日做到5k都偷笑
做飲食一定要搵商場舖,係就係貴200k起但商場舖先有機會做得住
廢柴, 嫌貴咪唔好食囉
我跟你個計法
3成人工,2成食材,1成鋪租 依到6成支出 你仲有果4成係咪賺呀
如果根樓主果隻計法,佢根本係打和或蝕既,咁就無4成賺,做足1個月先有1成係賺既
咁你賺4成,你人工3成,係咪應該叫班人比好D既服務呀
咁你拎大家樂果D黎講 咁係有相應服務,可以叫佢送餐到自己個位到 唔會閪你口面,有問題直接換唔同你多講 或者你唔食退錢都得
咁至少有返D服務
佢講咁柒多野無非都係想講香港人呢班傻仔終於醒覺搞到得返5成利潤,明明以前做老細係上帝比碟屎成堆奶到雪雪聲
連鎖大集團真係垃圾
乜都中央採購中央廚房壓到最平先做到,
邊似你咁打幾隻字就搞掂
出50既咪請啲流口水既返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞