其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
咁快ko
外判洗碗要咁貴咩
有冇諗過喺你間餐廳唔價70$個飯 垃圾
呢個佢又冇講錯既,food cost係25~30%,少過25%好撚無良,多過30%經營不善
正常小店,1M 生意最多頂十五萬租
茶仔計,9 個人係冇可能做到 1M 生意
自由市場有人賣屎都要有人食屎先得,腥港人選擇自甘墮落劣幣驅逐良幣咁咪最後玩死成個飲食業但係依家70蚊食晚飯真係好正常,不論係賣人食既定係賣俾狗食既
蛋就番屋企煮啦蛋都唔識煮或懶得煮就抵你要比貴價
我呢D煮家宅男只要食材價格唔係太貴出面食肆加到幾貴都唔關我事
所以依個根本係班做飲食講出黎呃D客既說話黎
成日話自己賺唔夠1成
有大把做飲食既,自細都送哂仔女去外國讀書 個個仔女都有層樓既
依D叫做無賺? 咁都無賺既死撚左佢啦
好多人工都冇70蚊個鐘。。
你班老細覺得呢個價錢係合理嘅話
可以繼續收呢個價

不過個市場都會反映出你碟飯值唔值呢個價
我以前大佬試過有期壓到落17午市晚市個餐牌唔同但其實賣緊一樣既野 eg.午市係豬扒烏冬晚市改個名做北海道黑毛豬扒鐵板咁上下
有得做,我識人做茶仔
大約1M 生意/月
45%人工(計埋mpf, 勞保)
25% 食材
12% 租
10% 水電雜
其實好食 一百蚊一餐我覺得ok
但租金係貴 呢個事實
因為租貴 要圍皮其實難無高
間舖時間就會拉長嚟做 旺區唔少舖 朝六晚十一 開足17小時 其實佢哋冇乜時間去諗點整得好食
就算租金有減果期,政府資助下果期
又唔見佢地D食價有減
根本咩租貴,係笑話黎
係班商家自己要賺盡再加價,然後就話係人工,租貴果D
租貴問題,就係業主見你好生意加啦 咁你差既,最多加少D
你係做商家既 人旺果年之後加多D 加完之後少左人流,咪又照樣加,不過加少D 一撚樣道理
人地賺你 你賺食客
四成人工係唔得呀
你睇下大家樂大快活,佢地用咁平人工請人,加埋中央備貨,先壓到人工去三成幾
一般小店點只呢個數
70蚊晚飯,你就真係諗多左啦
70蚊係講緊LUNCH咋
晚餐都講緊90蚊起跳啦

70蚊LUNCH有人接受到依下先好野
70蚊唔係講緊好食喎 係講緊難食都收你70蚊,然後仲要有班人係到話你食唔起係你問題
70蚊既LUNCH 但比20蚊既2餸飯質素你 然後就係有班食開既人話你比唔起咪去食2餸飯 佢比得起,所以比70蚊去買個2餸飯既質素黎食 咁樣同人講係識食定識享受 依D真係笑大人個口
每月平均25000 計埋MPF,勞保,雙糧真係唔多喎
D待應,廚房佬唔會比面老闆,東家唔打打西家
始終肯做飲食業嘅人太少
你成本幾多關消費者撚事?
無錢賺咪執左佢囉
租金跟本唔係最大支出
香港地,最貴就係人工
所以你見到疫情果期,人工有政府資助一半
好多食店都可以頂得過
反而呢兩年人工升到好似火箭咁,好多食店都做唔住
所以成日賴租金貴,根本就唔關事
出去食野加隻蛋 然後你同我講蛋就自己返到屋企再煮黎食?
你比隻批發價既蛋我 批發價垃圾蛋講緊1蚊都唔洗就有隻
你收8蚊加2隻蛋,係比依D蛋既時候 同我講做飲食係蝕住做既,搵邊個信呀
外判洗碗仲貴,一定唔止23,000,但係好處就係每日都一定有人返工,起碼唔使驚冇人洗碗,個判頭搵唔到人佢要自己落嚟洗
賺又唔回饋消費者
改個名,但同樣既野,就可以再賣貴多20%
因為好食客覺得自己真係識食,睇到個名,再叫黎食,食落好似好味D就覺得同LUNCH係唔同
譚仔姐姐咁好搵先得20,000
仲要人哋賣緊$50一碗面咋
好多人見到飲食支出,人工要四成,就話人吹水
人哋大家樂大快活用緊$50/hr 請人,加埋中央廚房,人工支出都要三成幾
你一般餐廳,係講緊>$80/hr 請人,人工支出有乜可能低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞