其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
當間中小型餐廳坐到30人

點都要3個樓面,3個廚,1個收銀,1個洗碗,清潔當大家頂埋,依度已經係人手勁緊張,當你搵半個人頂放假

8.5人,2更即係17人

人工個個位唔同,出面講緊洗碗都要2萬,我當平均25000一個計(我當你包埋雙糧強積金呢d...)

一個月人工已經425000

租,30個位擺到廚廁,我計你5萬算啦,再加燈油火蠟水費呀,平時廁所塞下搵人嚟通呢類皮費,我計你2萬蚊算啦,又7萬,加埋上面就咁間鋪開到已經495000

已經唔計你一開波裝修,租按金,印刷,搬野黎果堆要回本既野…呢d要攤開一年隨時每個月加4-5萬

當你開8-10,大家都知主力做
8-9 2台客
12-2 3台客
7-9 2台半客(大家晚飯鐘意坐耐d嘛)
225個人頭穩陣,當你早餐都咁好野都食到70蚊,平均70計,一日落到袋㡳15750,一個月係472500

你可能會話咁其他時間都有,有外賣,我比你條數x1.5去到710000(其實708750,廢事食米唔知米貴既人話我低估)

但係唔好唔記得呢個數未計食物成本,我當30%,即係得返496125,平手都平唔到,仲未計我d人工燈油火蠟已經計到最cheap,唔計你要裝修要盛…

你可能話既然計唔到條數就唔好開,啱,所以佢為咗計得掂,咪有咩縮咩,凍飲落幾粒冰都要+你$2⋯⋯周街都係餐廳,如果飲食事業咁好搵,個個都發咗達啦⋯⋯

咁公道講句你係消費者覺得貴/平/抵…係你自由,但係呻之前都諒解吓對方點解會咁…諗吓係咪真係要鬧囉
講得好
成本幾多關我撚事
老闆早晨
連登仔fg 5萬
你計25000咁少
計哂強積金嗰堆雜費,平均一個位起碼35000啦
平均25000一個計
所以咪兩更變一更 九點收舖落閘
收銀夾樓面當一件
洗碗返半更
最大嚿嗰個人工銀碼俾你講大咗一大截,梗係埋唔到數啦
70蚊已經算平,晚餐基本上都過百
創業容易守業難
我去一田買貴餸都唔撚去餐廳食呀, 吹咩?
哦,咁執咗佢唔好做囉
廿蚊張真人上連登?
關我撚事
全部都係社企黎
留名睇智商稅
成本貴還成本貴
難食都唔撚屌得呀

你俾番差唔多水準嘅野食得鬼閒屌
如果咁唔好賺點解香港咁多餐廳都未執
諒解啊 不過我唔係連登fg搵既數同你洗碗既差唔多,咪去返啲符合自己消費水平嘅食肆

無話你哋咩服務都冇但照收加一 / 坐耐少少就借啲意收碗抹枱趕人走唔岩 不過作為消費者都有選擇嘅權利吖嘛
包賺架?
唔好做,大家唔洗嘈
咁點解兩餸飯又做得住,仲愈開愈多,有D兩餸飯都有堂食唔係淨做外賣
樓面阿姐25000?返足6日同12碼就可能有啦,樓主咁計法多多生意都冚唔翻條數
開朝8晚10先14個鐘
一更返7個鐘會有25000一個月

夜晚6-10會做得少過12-2午市
仲有下午茶你完全唔計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞