其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
莊閒不分
市場係會自然調節,屌消費者係最on9行為
9000你睇緊幾多年之前?

依D咁既思維模式 唔怪得知你執啦
香港人消費唔起? 疫情封關期間,大量垃圾鋪出現,咁係邊個撐起左當時既香港市場呢
香港人唔係無錢消費 係你整得難食,又服務差先無人去你到消費
唔好真係當自己開6年執左,就睇通哂成個飲食界啦
自己落單,自己拎餐 收你4X蚊個都仲要屌人無服務既
依D本身都係乞衣窮撚黎啦
你幾時見人屌老麥,美心無服務呀? 行埋去部機或者用APP 自己落單
去到就拎餐坐底食 或者 拎外賣走
咁都要屌無服務既 依D係廢柴,唔好講啦

依家係屌緊茶記果類,人就企係到,就係要等佢地埋黎同你落單果類喎
咁依類你覺得人工貴,你咪請少個囉 只係請2個係到,負責送餐同幫手收銀囉
整個QR CODE比人自己落單囉
你做唔到野已經係工作成本低啦
一係炒你,一係唔加你人工 就係咁簡單

咁你間餐廳又貴又唔好食 咁你加乜野價呀
你加完價仲要將D野食再縮少D咁比客 咁依D又係乜野道理?
你話來貨貴左 咁你加價,但同時又縮份量 咁你講乜野貴左而加價
一係你就唔好加,縮份量 一係你就加完唔好縮
唔好食又貴又要縮,依D執柒哂佢啦
常餐 收你5X連凍飲收你60 特餐連凍飲收你65 咁樣覺得好正常?
煮埋俾你,4蚊隻蛋都話貴,咁你返屋企自己煮啦
物價會升………………..依家一排蛋都廿幾蚊啦
又拎自己出去買既價放落去佢地入貨價黎講呀?
1排廿蚊 咁佢係咪一野煮成排比你食?
香港人消費唔起都講得出
煮個餐,唔只一排蛋,唔通一排蛋收你50-60蚊咩, 用一點智慧喇, 一個餐最貴係醬料, 食材先係其次。
樣樣只計食材成本
咁你返屋企煮最好
都唔知有乜好嘈
咁你咪自己煮囉
一係你開間餐廳囉,常餐賣番廿蚊一個囉,得把口

同班垃圾Cctoy一樣,移民餐餐自己煮冇問題。香港餐餐出去食就好貴,正柒頭
常餐其實咪即係早餐D野,叉燒意/沙牛麵,炒蛋,多士,加杯野飲,早餐價賣三十幾,四十,常餐價就變左做五六十
當個中小型家庭有4個人

計2個小朋友都返小學,兩公婆1個做嘢,1個湊仔做半份parttime,清潔當大家頂埋,依度已經係人手勁緊張,當你兩公婆放假都湊住小朋友

1.5人收入

人工個個位唔同,出面講緊洗碗都收2萬,我當平均25000一個計(我當你包埋雙糧強積金呢d...)

一個月人工已經有37500

租,2間房擺到廚廁,我計你1.5萬算啦,再加燈油火蠟水費呀,平時廁所塞下搵人嚟通呢類皮費,我計你0.5萬蚊算啦,又2萬,加埋上面就咁間屋住到已經剩17500

已經唔計你一開波裝修,租按金,搬野黎果堆要回本既野…呢d要攤開一年隨時每個月加1萬

當你返8-10,大家都知小朋友主力食大人份量
8-9 4個餐
12-2 4個客
7-9 4個客(大家晚飯鐘意坐耐d嘛)
4個人頭穩陣,當你早餐都咁好野都食到70蚊,平均70計,一日食到袋㡳840,一個月係25200

你可能會話咁其他時間都有宵夜糖水,有食外賣,我比你條數x1.5去到37000(其實37800,廢事食米唔知米貴既人話我低估)

但係唔好唔記得呢個數未計出街食成本(出街搭車買吓玩具買衫),我當10%,即係得返 渣都無,平手都平唔到,仲未計我d燈油火蠟已經計到最cheap,唔計你要裝修要盛…

你可能話既然計唔到條數就唔好生,啱,所以為咗計得掂,咪有咩縮咩,凍飲落幾粒冰都要+你$2就飲熱飲⋯⋯周街都係單身,如果結婚生仔咁好捱,個個都生咗仔啦⋯⋯

咁公道講句你係老闆覺得貴/平/抵…係你自由,但係呻之前都諒解吓對方點解會咁…諗吓係咪真係要鬧囉

屌你老味都未計小朋友返學開支都無錢開飯, 仲收我$70個人頭你去xxxxx啦!
咁點解仲噤多人開餐廳?佢地做善事?
時間唔同成本緊係唔同
你唔講晚餐特別貴,下午茶又平啲
做生意包賺架咩?蝕你咪執撚咗佢囉,自己經營不善仲賴鳩啲客,抵你執笠
你班港燦開餐廳又污糟邋遢又難食又縮水
仲衰過大陸
然後你就屌客
屌鳩食客唔同你計埋數先幫襯你

我唔明你講乜喎
立咗23條 由治及興緊啦
點解仲話咩平手/蝕住做

可摸耳唔好添煩添亂
你執晒佢 個市場供求不足價錢就會升架啦
咁點解日本又可以做得住
食個飯都要幫人計成本
咁佢賺錢時候有無分返比客啊on9樓主
其實廚好似得2萬幾(一般茶記)
日本都好似執咗唔少拉麵店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞