其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1085 Dislike
佢夠講黎講去乜野大集團中央分貨啦
小店做到買到樓,仔女去外國讀書又有
做到老闆級自己入手幾層手幾間鋪,自己有間做緊FINE DINING既又有

喂,依D點樣中央分貨法呀
定又係我識果D特別,外邊世界係第二回事呀
講撚到搬龍門咁
小店你自己做唔住,係咪要反醒下自己點解做唔到呀,你比D咩質素人呀
我同你講,你收人70蚊比20蚊質素人,就係到話你窮食唔起就死返去屋企自己煮
你唔係反醒自己問題,而係怪人地唔黎幫襯你? 條數你自己計唔店,要個客由你角度出發埋? 我做食客定做老闆呀
KEEP到街坊生意,依點已經係點解做得住既原因
如果價錢質素對位既,你負評會影響到佢日常運行咩?
人地自己擺岩位置
你地D小店,又唔係做開,一黎就放到自己高一高,當正自己高人一檔,施捨比大家試下D高檔野咁
自己都未擺得正個位置,學人講係人地窮食唔起? 你拎住米芝蓮3星,講依句野呢,就無人屌柒你啦
5-60蚊,係咪有2-30蚊質素 甚至再好D?
如果係既,依D咪就係人地做得住既原因
D小店成日話難做,自己位置都未擺正就係到心頭高
一係話人唔撐,一係瀨地硬 瀨政治
我屌你班仆街,你做飲食,政治野關係春事咩 你咪就係連自己位置都未撚擺正走黎學人做生意囉
小店做唔掂多數煮啲狗飯出黎,唔識控制毛利率

原因得一個就係外行人學人開餐廳,做文職既又學人開餐廳都做得掂,咁做餐廳既去開進出口貿易公司都得啦,所以餐廳老細係出面做大佬十年以上去開餐廳根本無可能輸到仆街走,執笠既都係啲外行賤種
唯一有得搵既果期,咪就係我之前講運動後+疫情封關果期
運動期間,擺到明個個都用顏色黎搵錢啦,真係咁撚有心幫人咩 件樂壇曱甴咪又係一咪靠依樣野拎黎呃錢,拎哂去賭 又出黎同你講幫左人,幫左邊個唔講得
依樣野,你知我知單眼佬都知,擺明呃錢搵飯食架啦 1件普通TEE 是但鳩印野,原本賣你一百幾十,講完出黎,話賣你一千幾百都有人爭崩頭既時間
果時點會無人出黎開飲食搵錢呀,講下野就呃到班傻鳩去幫襯 原本D廿零蚊小食賣去5-60蚊照有人去 狗飯賣你7-80蚊照有人去食

封哂關,個個見咁好生意又加下價,又縮下水,都仲有人食,就個個唔識擺正自己咩位

然後到通左關,就係現形時間
咪一味係咁屌你地班人唔去食囉,成班窮撚,食唔起唔囉
講真果句,就算移民走左班人 留係到果班都係有返D錢,唔會窮撚到個個拎綜援咁食唔起
大把人假日北上,外出飛去第二到食 點解呀?原因係人地D野好食過你
要計既,人地要出埋機票錢+酒店錢 邊樣會平得過留係香港食
但點解人地要出去食呀,因為計埋哂D機票酒店錢,拉返開個價,就算貴D,人地做到個質素同味道出黎 重點係有服務呀 計埋哂,點都抵食過D垃圾小店
再講,點解D人屌餐廳食既價貴同質素唔成正比既問題
你收70蚊比20蚊質素
但點解無人屌百零蚊放題? 因為比得百零蚊,比你坐係到2個鐘任飲任食 你知道咩質素,再差,你2個鐘都食到夠哂本啦
但點解20蚊質素餐廳就屌? 因為你食完佢就拿拿林走黎執走你碟野想趕你走 70蚊收費 20蚊食物 另外50蚊要環境無環境 要服務無服務
唔係要求你到酒店級服務呀 都唔洗一坐底就趕客咁樣催人落單呀,諗下又唔得 諗好叫你,又叫極唔黎
其實都啱既,$70食個飯係正常既。
所以我會選擇食一個$35既兩餸飯。重可以加多$5 買盒檸檬茶飲。
我之前返拉麵鋪,人工萬6,$100-120蚊一碗拉麵,人手2個樓面「做埋收銀,清潔工作」,2廚房。間公司賺到笑。租金仲要平租
之前我做飲食,10小時工作,無人返撚夠13小時,ot盡都係得2萬1人工,要狂行狂做嘢,間中清潔成間餐廳,拖地掃地倒垃圾。而家返保安,間中坐下,遊下,加下班又hea,人工最少2萬
深圳,33
深圳同樣既連鎖店
咁嘅人工個廚應該好猛料
有邊間小店係瀨政治
其實點解要計呢?

香港人真係好鐘意幫人諗埋交唔交到租

消費者 食70蚊覺得唔值唔屌得?
香港人冇錢咩,唔係啲嘢貴係唔值呢個價
你可以照覺得貴,但都可以理解吓做生意唔易姐
你個計算法好奇怪,我公司30個位行2樓面5出品0洗碗,一個月成本大概30萬內,要做60幾萬先圍皮
淨計樓面轉台唔計外賣??
20000洗碗做中位

20000×1.05×13/12
包埋都老強同雙糧
點計都係22750
邊到25000????
咁邊個洗碗?
咁你不如轉賣 兩餸飯啦
講嚟講去都係因為班炒炒賣賣嘅仆街業主啫
個老闆駁唔到剩係識負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞