其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
係因為香港啲閪工攪到呢件事無可能啫。
返工放工可能2hr 以上車程,
俾曬你準時六點走,返到去都七點幾再買餸再煮?日日都放湯烚菜?

屋企有人唔駛返工就得。
但係而家兩夫妻買咗樓/租緊樓果啲又無可能得一個人出嚟打工。

咁嘅時間下,基本上過半新界家庭都好難煮到飯。
70蚊個沙嗲牛肉麵
你話只係食物成本mark up左30%
300%都黎緊頭啦腦細
仲要加多10%自助費
有得賺盡點會唔賺盡
其實仲計漏咗水電同外賣平台收費
再加上呢個係預你生意好好先係咁 生意唔好既 啲fix cost都比到你傻
小店你收得貴,比到相對質素出黎,無人屌你貴喎
但你收人70蚊,但比得20蚊質素出黎
咁撚樣同人講連鎖係值得大家擁有?

咁不如是但搵人開間小店 垃圾魚蛋都賣100蚊串 睇下你係咪日日幫襯返3-4串
食材人工吹大左
租金吹細左
樓面2個
樓主開2更都戇撚柒鳩鳩
大把餐廳強制落場
一更12碼
唔現實 就算你住大西北都要半個鐘先到
4321定律、4成人工、 3成食材、2成舖租、 1成係雜費能源開支、實際老闆只賺一成可能更少。
咁你講下乜野原因 叉蛋飯可以賣70蚊
西式四餐飯又70蚊

我行去食個燒鵝四寶加凍飲,都係講緊85蚊 仲要有碗湯

你同我講依D垃圾收70係有好既原因? 你解釋黎聽下
而家咪叫佢地執柒晒佢囉
到時食連鎖店就最抵
通常一間做一百萬一個月既餐廳

租金25萬

廚房4.5人 25000x4.5

樓面4.5人 20000x4.5

人工計埋MPF 半個人當散工

洗碗23000

貨錢300000

煤氣雜費100000

夾埋已經約90萬

無生意就cut下散工

開餐廳不如去做定期好過
關我咩事,覺得貴咪貴,做唔掂就退場,早啲執笠,只留強者
唔係話70蚊貴 係收70蚊,但比得20蚊質素
如果咁樣都接受到,即係食屎都得啦
四千人工,$19一個飯?
你個比例已經係計到買外賣係高消費,
果時要擔心嘅係買個包夠唔夠三餐食。
係呀就係呢個point
做飲食而家態度係乾牛河俾3 塊牛肉你係應該
4 塊係施捨
仲要燶鳩哂
求鳩其到好似中學生上家政煮嘢食咁
水電費 外賣平台
仲有 你要預你生意好好先可以咁計 如果唔係fixed cost都蝕死你
所有文有蝕住做呢三個字就知道係搞緊笑
4成人工3成食材已經唔使做啦 執左佢好過
你成本高,咪引外勞,你鍾意點玩我又控制唔到既
反正我又唔係做低下階層呢d工
茶木~不收現金

慳左,解款員安排

牛奶冰室~無檸檬嘅檸檬茶
又慳咗幾蚊

經濟差果陣文職有工開都偷笑
4千蚊人工我唔係老作係講緊沙士後果個時期
正常飲食都係大約呢個數
可能租金冇兩成咁多
反而人工呢幾年升得好勁,過4成唔出奇
所以成日有人話香港食野係食貴租根本係笑話
香港最貴既一定係人工
依D呃人咪得囉
大家有眼見既
賺幾多,你自己知
乜野4成人工 你間鋪人工開撚到好似樓主咁2萬5蚊請人做樓面呀?
然後樓面就係全部收2萬5企係到乜柒都唔撚做,閪哂口面咁對客
咁睇黎你真係上邊D人咁講,你間鋪社企黎喎
最多咪自己煮
到市場自然會調節架啦
btw block柒你有原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞