其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
一田都執到HIHI
樓主啲死曼狗特別on9
食開18蚊燒味飯, 70蚊咁貴點食得起
雖然高質post
但係打唔打和關我哋消費者咩事
邊個話做生意一定賺錢
對我哋講呢個價錢值唔值得比
香港食餐普通嘅飯都要70-80
我不如返大陸食好過
咁關人撚事咩
唔鐘意咪執撚左佢,唔好柒開囉
依家市民拎把刀定拎支槍去迫你開鋪呀

計乜撚人工呀
你收我個碟飯既價,比唔比到一本係你食物成本價黎呀
屌你老母,加2隻蛋收8蚊? 4蚊隻蛋?你比蘭王蛋定夢王蛋黎整呀
1碟飯70蚊 一半係講緊你D人工鋪甜 仲有一半連你比既食物都去唔撚到一半價錢,講乜撚野平住定蝕住做 有35蚊,你執撚緊20蚊啦
你做生意要個客幫你計埋賺蝕傻閪左?
貴平不嬲都係客人定義,又唔見有人嘈d名廚餐廳賣得貴而唔食?
你同地產霸權講啊嘛同我講做乜
而家係地產霸權覺得做得到
然後餐廳賣屎慳埋慳埋之後又真係做得到
走黎怪食客?
樓主生意奇才u shut the fuck up la
無計架 業主大晒
咁結論係咪on9先做飲食?
點會無,企理少少既餐廳已經有
坐咁耐,新嗰枱客嚟疊羅漢咩
30坐位嘅街舖,租5萬,個地點要幾閪先有呢個價
兩餸飯人手少咁多,平租
X左1.5
30%食物成本
人工平均25000一個計

請問高質啲乜撚野呢?
吹水唔抹嘴😅
睇黎樓豬做左咁耐人重未明白個遊戲規則係點玩
你值幾錢唔係睇你成本係睇你競爭對手
就用普通街坊30座位茶餐廳做例子,樓面連收銀3人就差唔多,呢啲細舖好多時老細或者經理打全場。水吧一個25000,廚師一個40000,二廚一個25000,呢幾個位包工。其餘廚工侍應洗碗清潔當你6個人,平均計18000已經有多,總共108000。一更9個鐘休一日,當餐廳開7日每日15個鐘,乘番個日數同鐘數,大約185000,就當你齊頭廿萬一個月。加埋幾個廚300000有找。
食物成本,30%
你計緊8-10, 但係計兩更人每位25k

再計大啲吖笨
好生意蝕咪唔好撚做囉
最撚on9係話咩坐到30人嘅餐廳要3個樓面+1個收銀
屌你老母8張4人枱2個樓面都夠啦
仲有,要收銀托柒咩,樓面收埋㗎嘛

跟住開14粒鐘 當冇落場 當每更8個鐘
一個月25000?
有2萬你都偷笑啦
食米唔知米貴一大例證,蘭王蛋你出去買盒10隻都50,仲想人賣4蚊隻…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞