其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
都係個句啦,如果只係一間半$70咪貴,如果成行成市都係呢個價,就肯定係油水唔多嘅價。
你計唔掂住數,你整得唔好食
唔通我食屎都要幫你埋單,都仲同你講叫你努力D做,我幫你搵多D客咩

你係唔好食就唔好食架啦
關唔關咩大集團事
D錢自然係流哂去好食既地方
你要咁犯賤去食屎既,我都阻你唔到 但唔好叫埋人一齊跟你去食先得架
你啱,其實我都係食美心同m記
錯晒喇整得好食香港人消費唔起,個個話深圳,試過喇
其實好食 價錢人均三位數
一樣擴張到 唔通人哋屌租金咩
有幾間食嘅例子 beans 牧羊少年
食正個勢 嗰排搵到錢 但最後執粒 根本就係難食 好食嘅唔洗執屌因為人工租金

租金人工就係你叫碟嘢入面包埋 但點解你人工15k 隔離深圳就6k
呢個價咪就係你租屋租金物價畀你生存到嘅價錢嚟
人工低請唔到人 老細run 唔到盤生意 佢迫住加人工迫住加價 價格係個客心目中覺得唔撚值或者本身唔好食 自然要被淘汰
你估三餸飯唔會執 我見證過一間接人手嘅三餸飯 上手好食抵食冇味精 係長沙灣美居斜對面 之後有人接咗嚟做 難食又加價 用半年收皮

好唔好食係客觀 啲客食過好食自然回頭再食 好食就留得住係市場 好食嘅嘢 客係願意畀多啲 同用時間等
做得餐飲最基本都要啲食物唔難食先得既,難食既就算你做到幾平都唔會有人想食
講緊你阿柒頭揸住4321學人充大頭開舖,死去超市執貨啦
樓主稍安毋躁,睇完個post你係咪想表達飲食業難做?

其實講到餐廳營運咁辛苦咁難做,但你又俾咗前設自己:「餐廳要繼續經營落去,加價在所難免,你哋唔好再係餐飲業上搧風點火!」

其實價錢同食物質素係兩樣嘢,價錢係價錢,質素係質素,平/貴/好食/難食係事實,與其咁樣勉強自己真係好辛苦,但退後想一想:又無人逼你一定要開餐廳?其實何必呢!希望樓主可以睇得開,退後一步海闊天空,仲有好多其他出路。
深圳大量跨省既人係間鋪包食包住
人地間鋪大,1間鋪3-40枱 枱枱都大既係基本 但人地請既人手至少都2-30人以上 煩忙爆人時段可能係1人服侍2枱既,但基本時間都講緊1人服侍1枱
企係出邊叫飛又1個人 廚房都一定多過香港啦 你自己計6個
人地廚房都有10個8個係基本
但你講到10萬內又未必

深圳黎講
侍應都5-6千蚊個
經理8千-1萬
廚房睇下係咩大廚定二廚果類 大既都好似萬幾蚊起 2果D好似同經理同價咁上下
咁你計返都超過10萬,仲要包住呢
但人地係好在地大枱數多,做多幾轉搵返舊錢 再加埋大量連鎖,你A蝕 但BC鋪賺,搵返平均都係有賺
問緊你呀,金記黃定藍呀? 屌你老母臭化閪
On9 貴先會好食?你根本唔識煮野食又要學人開餐廳
廚最多9000.
你街市拎返黎都已經係經批發啦
你食咪比食左食浸水囉
關咩即唔即斬事
你唔好話街市批發新鮮牛
你講以前
第一你而家咁易搵親戚或仔女落去做咩
第二就算搵到,個價都同當年唔同啦
第三,而家搵啲𡃁仔做茶記,啲態度未就係連登成日屌嗰啲閪態度囉
講緊你阿柒頭揸住4321學人充大頭開舖,死去超市執貨啦𨳒你老母爛臭屄
你去英國都係會執 因為根本你就煮得難食
4321係定律,唔識就上網搵資料唔好出黎9up
唔好意思英國開左6間, 賺埋補貼香港輸條數仲有so
認真講平到幾十蚊唔方好食
好食嘅話
又平又好食就會爆客
就會叫你快快手食完走要做多兩轉
到時又會俾人投訴又逼又受氣
含撚啦黃尸豬租係fix cost阿定你老母臭閪律
死黃尸拎你2019 2020啲post報國安你都飽
夢裏什麼都有
思覺失調就睇醫生啦柒頭黃尸豬
駛唔駛咁嬲呀老細
生意好差呀
"周街都係餐廳,如果飲食事業咁好搵,個個都發咗達啦⋯⋯" , 但係都周街係餐廳,咁真係仲有得揾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞