其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
咁你肯開間未 最好全部請人唔洗自己落場,每月搵到30k,你做到先講啦柒頭
呢個post 真係好多傻鳩老闆當連登仔傻
做飲食,10個著左9個都賺既 仲有1個係所謂打和就係所有數都月月清 賺少左
做得飲食,同批發果邊拖2-3個月數就梗局架啦
唔係點解近排D新聞出哂飲食既餐廳差咁多租金
個個賺完唔找數,之後等執笠然後就係無錢找囉 之前賺果D過數比老婆仔女,自己身無分文
計唔掂條數 開咩人開鋪做生意?
要個客幫老細諗埋?你都on9
真,難計咪唔好計,出嚟返工

獨裁者都好辛苦,咁多人好難管
所以有D人唔聽話咪唯有逼佢地食屎囉
咁難管你咪唔好管,交返個權比市民
又要做又要做唔好就緊係比人屌架啦
講閪咩,拎交稅盤數黎睇下先啦
真係咩? 你去查一查10個開店9個頂一年至二年已執,唔信? google 幫到你
另一點你話數期問題,大集團先會有, 好多小店找現金數。
各行各業黎計風險最大係飲食
樓上咁多位老細,只要你用心去做真誠對個客,你間嘢都幾難會收皮
有句說話講得好啱你對人好人哋未必對你好嘅,但如果你對人唔好人哋一定對你唔好㗎
你整啲咩垃圾出嚟人哋真係食得出,你用心整自然就有街坊生意
你唔好同我講話咩租金貴人手有幾貴原材料有幾貴
我淨係講一間餐廳俾你,金坊泰國菜
四間分店冇執過冇搬過
由沙士嗰年做到而家20年
你講啲咩租人地係地舖商場舖,入邊有幾大?你自己睇將軍澳分店睇吓入面有幾大啦差唔多3000尺人手起碼都十幾20人
佢足足喺將軍澳做咗10幾年都未收皮,每日大把街坊去食
你哋班人唔好再賴啲咩嘢咩嘢做好自己做足自己就已經足夠啦
你同佢講細店獨立店難捱
佢就同你講連鎖店做法
你話講連鎖店俾哂美心大家樂盤上市數佢睇都冇3成利潤時
佢又搬返去話識細舖有人賺到供哂仔女出國讀書
點夠佢講
金坊响到先俾人屌過

大家唔好食荃灣金坊泰國餐廳
https://lih.kg/bqhAgT
2萬5咁貴
老闆減到平均18k -20k 一個員工
佢不嬲都多行家負評佢啦,分又唔高但keep 住咁多街坊生意
外賣?
自己煮
不用30蚊,有三文魚添
你真係咁認為? 唔好傻喇飲食係香港冇得做除非大集團中央工場。
做2餸飯菜式固定左 材料控制會好d
少左水吧樓面位 洗碗都唔洗請
亦唔會有等位問題
比茶記平10零蚊 其實係水吧位成本黎

40蚊個飯排200米人龍
分分鐘1個月過百萬生意額你話茶記好唔好做
4間分店叫大集團
去執貨啦屌你老母臭閪,外行人係度扮撚曬野
人工每個 $25,000?

啱先經過間餐廳請緊人,貼咗個價目表,可以參考下
識幾個做餐廳
佢哋都係話易賺
但唔係指利潤高
而係管正常就包有1成利潤
雞扒1 lock買都係幾咪塊 你班撚樣好唔好意思
之前係寶琳做野食過,以五六十蚊黎講算係幾好
平均food cost要壓到15-18蚊左右先持續有賺,不過基本上有3間分店起既都有自己大廚房備貨

所以請廚房唔使請啲超人返黎就通常20k都唔會有,food cost同人工拉上補下咁做
咁好賺你唔去開番間屌連登真係多你呢種人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞