其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
執哂d小店咁香港人食乜
咁咪唔食,或者食少d囉
執咗佢就得,唔使煩
你出雙糧係你問題
保險,強姦金依D,有邊一範既老闆係唔洗比呀
屌你老母自己行上去睇啦
中半山大撚把啦
識唔識去呀
會餓死過百萬人,慘了
所以咪勁多餐廳執
租金年年升原來係應份
平時就話飲食業人工低好慘,係咁以比商糧就話老細問題
好老實講 你條數真係唔係幾啱數
一嚟啦 茶記做得嗰30位 其實好難賺 有60-70位以上先係入門
二嚟 收銀咪即係樓面 樓面做埋收銀㗎啦 如果你要有一個專企收銀 即係你外賣好撚多 客又好多 如果係噉應該唔會蝕 重要講緊賺好多
三嚟 茶記其實最好賺係早餐 做得兩輪就等執啦 最少都要做四五輪
個人見解 茶記唔係貴在食材 係貴喺人工度
70唔係問題

問題係難食
唔好開囉,反正我都大陸食,響應政府,要同大陸接軌呀
賺錢果時 就壓榨d 客
食材用撚到最cheap、野食完全無心整。

輸錢果時 又要客人陪你分擔?

食撚懵左咩
自己煮最實際
就快到3.31 financial year closing
如果計唔掂條數. 建議執左去.
樓豬逆市下高薪請人,造福社會
樓主幾時開間茶記
想幫你打工
咁而家係有人出嚟計條數,
話無論俾咩你食定係無野俾你食都好,
只係間舖有條友企係到已經要$70 成本,
成街餐廳原來係社企嚟。

大開眼戒。
樓主嘅品格已經昇華到同耶蘇一樣
有落場架麻
邊駛兩更人
咁係你問題
你要比雙糧所以D錢轉價落食客身上?
咁食客有份比錢既,咁服務係邊柒到呀 屌你老母,我作為食客,有份比錢出糧比你既 叫極唔應,D野擺撚哂係到凍哂先放到我面前 依D叫服務呀?
收2萬蚊人工同我講你比唔到服務
咁你依D抵執啦

望撚返上邊大陸果批 就算收緊6-7千蚊人工既侍應
人地一叫即到 話D野生既,即拎走再送多客野比你
幫你燒埋淥埋比你食

對比返我早2日係香港茶樓飲茶
拎幾籠點心埋黎全部未蒸過既,凍既 送黎果個阿姐係咁講,唔關我事,係咁架啦 我唔理
我屌你啦,你唔理你叫個經理黎唔得咩 又唔撚拎走,又唔撚叫人,放係到就算 粉果為粒白色既 D包凍既 明顯未蒸過
依D咁撚樣既服務?你同我講飲食值你比多D?
邊使3個樓面 兩個做都好得閒
呢啲30人茶記點會開有限公司,
求其拎張BR 就做嫁啦,稅表咪又係鳩填。
你諗真d其實呢個係世界真理

絕大部分消費者永遠都係價錢行先

而家香港中價百幾蚊既只會慢慢消失

香港人寧願拎翻上去洗仲好洗

經濟咁差,只有全部做兩送飯先有出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞