其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
岩呀 叫佢地get out 啦
香港就業齊齊仆街 飲食業齊齊收皮
呢啲offer都係豬頭骨黎,睇落價單係好似好高但係做到on99,11碼起放星期假
真啊 吃得抵得渴
唔只餐廳執晒佢、 連零售執埋就最好, 到時香港人齊齊同政府出糧就冇死錯人。
冇啦 冇啦 冇啦
你同20蚊張講/業主講。

食客只關心價錢,質素,分量。

或者同比卡超講。

佢會應你:生意好呀
咪就係你計咁 勞保 強積金都係錢 一個月薪3萬嘅廚房勞保已經2500一個月 強積金1500一個月 依度一個月都34000 都未計佢啲假期你要搵人頂嘅成本 所以你計成間餐廳headcount成本平均要兩萬五一個係好正常
笑死 明晴啲樓面淨係part time 咁請人斷鐘計
租幾錢?
好正, 屌客窮食唔起。 生意係屌返嚟?可唔可以教下我
師兄你見到邊間11碼
冇打假期我就一律當例一

其實出面麵差唔多價
今日先有人打黎問西環麵檔1100蚊一日 十個鐘
叫唔叫到價只係你識唔識人
係咁架啦,唔滿意咪Quit囉
問題係$70 唔抵食 你計完都唔會改變我諗法
咁你嘅競爭優勢係咩?
佢話雙糧同強姦金都計埋嘛
你哋平時食水咁深,又要避手續費卡又唔收八達通又唔收淨係收現金

我dllm,我依家幫襯英國餐廳振興英國經濟
全香港啲餐廳快撚啲執呀
身為消費者,係唔會Care你經營餐廳背後嘅成本,只會Care我嘅消費會唔會換到合理嘅用餐體驗:可以係食物,可以係鋪頭環境,可以係服務

價錢唔係絕對因素,雖然佢會左右到消費者嘅Expectation

反而我上面講嗰三樣嘢先係衡量間餐廳好唔好嘅重要準則

而我認為價錢係用嚟標誌間餐廳嘅定位,至少我係以價錢嚟衡量間餐廳嘅級數

香港人唔係唔捨得使錢,而係發現自己使咗錢換唔到相應嘅嘢,當然值唔值係好主觀,同樣體驗都係好主觀,但好直接,覺得好就繼續幫襯,覺得唔好就唔會回頭,就係咁簡單
我日日收工去日本
30個位嘅茶記要3個樓面,3個廚,1個收銀,1個洗碗
仲要2更, 咁做不如執鳩左佢
嗱,我扮公道幾講句啦

我先假設有辦法減少租金同成本
令你今日由六十減到五十都唔洗蝕本
但如果出嚟都係明顯「求其,細份,西面」
你減到四十都有人屌,其實我覺得依個先係重點

「求其,西面」但明顯唔「細份」
「細份,西面」但明顯唔「求其」
「求其,細份」但明顯唔「西面」
香港人可能已經接受你六十蚊份餐

真正問題係
飲食業成日講自己經營有幾困難
但其實香港食肆係開到成行成市
重要普遍都係「求其,細份,西面」
其實市場聲音反映飲食業要進行「改變」

改變唔係指單純改善「求其,細份,西面」
而係一整套「經營模式」唔可以再用你上面計算果一套
我老實講香港整體飲食業99%其實都係做緊「快餐」
無論你賣乜菜都好,都係依靠人流去擴大收入支撐巨大支出

點解討論咁耐冇人講過依種經營模式一早已經飽和
逆思考去睇,其實即係大部份食市都係「用支出去擴大人流」
但明顯午市晚市都已經坐唔滿客,點解重會覺得係WORK

人,係會變,一場疫情令香港人發現自己可以唔依賴餐廳
或者發現「其實正常餐廳唔應該搞到好似麥當勞咁」

我再將句說話講明白少少

香港好多飲食業老闆有種傾向將自己間鋪
放到去同連鎖式快餐同一條Line上面競爭

我做西餐做牛扒點解一定要開去旺區靠Walk-in
結果一計人手租金食材售價通通都只有一個結果
一定要越「求其,細份,西面」先越可能賺到
分身式流水出餐,食材能減則減,前線長時間工作
麥記唔係咁?但我去食扒會要求依啲嘢?會體諒依啲嘢?

所以「價錢」一直唔係問題原因而係過程之後嘅結果
原因係「經營模式有問題」
旺區貴租就留返俾大連鎖去燒錢,中小企係燒唔贏佢哋
麥記餐幾十蚊「求其,細份,西面」有冇咁多人屌?
有冇諗過點解?人哋做幾多PR?餐廳仔茶記有冇?

總結我嘅睇法係
香港人其實都開始習慣唔去油尖旺銅記食貴飯
午餐晚飯都兩餸飯甚至自己煮帶飯返去叮嘅時候
真係唔好再覺得「過去都係咁賺錢家陣都可以」
要改變,至於點改變,我覺得需要老闆自己諗

諗得再根本啲,點解要租鋪,點解要有樓面
如果我又要租鋪又要有樓面,點解重賣快餐
家陣啲人需要啲乜?甚至可以講兩餸飯都未夠絕

又或者咁去講,如果有人諗到
點先可以三十蚊賣到個茶記HEA飯餐俾客而又係有錢賺
個客重覺得咁樣賣俾佢重好過以前
又或者再反轉,我開到山旮旯咁遠又只有幾個人手
但幾百蚊個餐個客都可以食得滿心歡喜幫你宣傳
佢咪依個時代嘅贏家
你咁計咁啲舖全部執晒了

侍應平均時薪係60 左右
酒樓三鑊先得25-27k 普通茶記炒鑊都係呢個價
其餘係搵啲打雜20-22k 到
cafe 嗰啲直情搵師奶學生

同埋開8-10
早餐唔做炒 9點last order 炒鑊只要一更
下晝淡鐘輪流落場
其餘人更半夠做

再唔好似依家啲舖咁
做11-9 全部一更搞掂
樓上d連登仔如果開舖頭個個都陷家產老細黎
唔使講咁撚多
做唔掂就執柒佢啦𨳒你老母
唔鍾意俾人鬧呀? 立法囉笨柒
計唔掂條數就咪行出黎開檔啦
無啦啦講乜體諒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞