其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
https://hk.indeed.com/%E8%81%B7%E6%B6%AF%E8%B2%BC%E5%A3%AB/%E8%96%AA%E9%85%AC/%E6%A8%93%E9%9D%A2%E4%BA%BA%E5%B7%A5%E5%85%A8%E9%9D%A2%E7%9D%87

根據刊登於 Indeed 網站上的招聘廣告,以下是全職樓面的薪金範圍*:
侍應:平均月薪約 HK $14000 至 HK $17000
餐廳副經理:平均月薪約 HK $17000 至 HK $20000
餐廳經理:平均月薪約 HK $20000 至 HK $25000
如果您想炒散,一般侍應的時薪至少有 HK $50,有經驗的也有 HK $60-65。要留意不同地區,全職或兼職人工會有少許分別,例如中環餐廳的價位,當然會比深水埗的高些。

頂薪全部要曬經理級。樓主開果間係隠世米芝蓮。
咁難做啊?咁唔好做囉
批發同零售比?
個個都話「係貴就係貴架啦 ,我理得你賺唔賺,做唔掂咪執左執佢」

雖然佢人工可能講多左 但平均人工都應該係18000-20000

咁如果間間都話做唔掂就執左佢,咁邊個出糧?

話做生意唔係包賺個d, 唔賺錢生意搵邊個做呀? 蝕錢養人呀? 咁咪執晒佢囉 最好全港餐廳齊齊執一半 個個返大陸食平野
源頭係業主﹐你屌業主啦﹐唔敢?
上個禮拜,百4蚊食星米條友咪講重點,
比百4蚊係貴但好食,無所謂
但而家周街都70蚊,仲要難食,eD叫仆街做生意
又唔俾業主感受陣痛 咁快撤辣
你又真係ON9
出邊零售賣50蚊 你做飲食既,批發價無可能一樣50蚊盒啦
講乜撚野唔知米貴
你就真係乜米都唔知 連批發價係另外一個價錢都唔知
唔通市場上零售=批發價呀? 咁樣D超市賺咩? 為左開間鋪比你方便買到連打和都唔洗,蝕住黎賣比你呀
所以你話幾矛盾,又要話人哋服務唔周到,到同你計返換合理人手提供合理服務,你又要2個樓面serve32人
因為飲食門檻係低,仲有好多做開唔做飲食真係唔知可以搞乜

利:唔同意樓主條數
每張枱分到半個待應,
值得收加一
你又真係on9,做餐廳有批發價就要批發價賣咁點賺

你屋企有成打仔女要養
每月支出大
又要關我事

消費者角度 邊度性價比高 咪去邊度消費
你成本幾高 關我撚事咩
啲人唔黎食其實都好正常
關我撚事
等執囉
18000-20000
背後計埋雙糧,保險,強積金呢
現實就係香港個環境唔適合做餐飲

要執一半都係物競天摘

你同我有得話事?
屌你老母啦
唔駁埋人工嗰part?

上半山啲高級餐廳睇下啦
一樣係得2-3個包埋收銀
30人餐廳5萬租已經良心業主啦
1個樓面serve4張枱都辛苦
最緊要係好食
事實就係貴
邊間半山高級餐廳$70食到餐,又2-3個包埋收銀serve 32人?
其實做咩要咁留戀一街餐廳既年代
執柒晒佢咪執柒晒佢囉,到時留得低又可以同連鎖鬥既,必定係好野
唔好橕啦,執左佢。對食客都係好事
賺唔到,要蝕你咪執柒左佢囉
同我講70蚊一半係人工 之後既一半係食物成本價 我比得20蚊野你 另外20蚊係我要賺既 咁重講乜撚野,食個難食既飯,收70蚊係間鋪平手/蝕呀
我比70蚊出黎,你比20蚊野我 35蚊係你人手成本,咁服務呢?
你上邊仲講乜野收咁既價,想要比咩服務? 連服務都無既,計乜野價落去食物到呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞