其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
咪撚做囉
柒頭
你呢d唔識就收埋唔好聲大大啦
到人地咁做你咪又會話乜服務都要個客自己黎唔值呢個價

總之做生意就一定係罪人
賺錢就十惡不赦

唔好唔記得你返工有糧出都係你老闆盤生意喺人地身上賺錢黎出畀你
雖然人手係唔平 鋪租都係,但有啲餐廳係好賺,唔係間間咁計。
飲食搵多嘅好多係啲濕鳩方法,例如係裝修到靚靚仔仔,其實啲野食唔太洗識煮,用炸爐加電飯煲都出到幾款飯,都賣你六七十蚊,有啲碗麵個餸都係工場搞掂放微波爐叮完放上面。
或者有啲濕鳩cafe(有啲啫 都有好多唔係嘅)
意粉一碟收過百,認真煮都可以算數,有時是旦諗住食求其見到行入去,一食完全覺得係撈意粉醬。
依類諗縮數餐廳搵搵下可以開靚仔商場鋪都得,反而有啲正經茶記小菜西餐中餐日餐起碼都要認真煮下,唔係靠環境同縮數,味道都ok但依期會好靜,靜靜下可能唔見埋,依家有啲茶記連請人都唔夠錢,個老細自己入廚房煮,樓面兩個,甚至一個。
所以都係個別餐廳咁睇實際啲,有啲真係成本加人工加租都覺得佢唔值
大部份人都冇開餐廳經驗 根本對牛彈琴
你見好多非集團餐廳 勁大部分只可以挨幾年就執
但佢地只會諗 "oh 之後冇得再食lu 希望下一間又係咁平咁好食咁乾淨啦"
只希望下一個傻仔又開善堂
到左新個間再執時 都又係覺得"好可惜啊 咁好食都做唔住"
唔想你執 但你要加價?轉用其他來貨? 即刻屌你老味

不過現實市場咁係咁 消費者冇必要幫你諗埋你係咪賺到錢
就算覺得你好好食 知你賺唔到 知道你經濟艱難 都唔會幫你到你幾多
只可以趁你未執時食多d
其實你係咪唔知咩叫headcount? 你人工落袋萬八 你老細請你個成本就係萬八? 你老細唔洗供你份強積金?唔洗供你份勞工保險?唔洗出花紅比你?搞你啲嘢啲hr 會計 management唔洗出糧?

一間餐廳 樓面除番開一個headcount 2萬5 好奇? 依啲經濟常識嚟
快點喇, 屌你老母爛屍畜, 金記係咪藍? 人地點解會執呀, 柒頭皮
要比你睇嗎? 傻狗
單機喇屌你老母
樓主講下邊間請侍應有25000 你都係收皮啦
要咁多消費者體諒你好難架,不如咁啦,你員工點都少過消費者先,叫佢地減人工啦
咪幾好
香港飲食業注定要重整
佢徹底收曬皮前你已經退出,去外國重新黎過咪仲好
去青山醫院單機啦柒頭
如果做飲食有四成profit margin 咁依個世界無窮人啦
Apple當全世界水魚咁劏都係連3成都無啊陰公比番少少常識得唔得啊
你腦細覺得你做唔到野, 炒你無問題
而唔係走去計你工作成本, 然係要求你減人工

咁你覺得間餐廳貴未唔好食
面唔係走去計人食材成本, 然後嫌人收得貴
間間餐廳都有花紅十個有9個都pt架啦 就算ft都未必有
仲有邊間餐廳會有hr
連登仔:老闆要準時出糧俾我
但其他人就應該做義工
我消費只會計原材料成本
其他野你自己諗撚掂佢啦
咁你識計 明知賺唔到 仲開咩鋪 包生仔呀?
咁間間餐廳個情況都唔同嫁啦 有人搵屋企人幫手唔洗出糧啦 咁係咪人人唔洗出糧啊 咁啲高檔嘅餐廳要侍應英文好 要背好多野 人工要三萬蚊一個月又點計啊依家樓主若莫計條數出嚟 用兩萬五做headcount成本好合理姐
呢加講緊求其一間餐廳都70$左右喎70$一個飯有幾高級呀
繼續吹大d
資訊分享,九龍灣工廈食堂而家仲有around $50嘅set lunch。
咁咪出少啲人工,最好個個最低工資
咁人地咪打左個average成本出嚟囉 你又要唔信 係咁好搵你唔開番間 ? 反正煮啲垃圾 賣到貴一貴都大把人幫襯大把人發達
你街市買果d係即日屠宰,批發係冰鮮肉,咁本身黎對比已經唔公平

再講你個量唔夠大點會做得平比你,你覺得上家批發唔洗賺?下下買多兩舊就平比你?你覺得做呢d trading毛利好高?
大把餐廳仲係4-50蚊一個飯啦

4字頭少D,普遍都係5中至6中左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞