其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
你解釋話價錢貴係有原因
因為經營成本高

之後就會有人屌你成本關我咩事
賺唔到錢嘅生意邊個會做?
你覺得貴可以唔食
佢真係貴到唔合理自己會比市場淘汰
如果仲有人食, 你就應該諗真啲係咩原因
到底係壟斷定乜

一係就會話d 餐廳員工無禮貌
其實係咪全香港餐廳都係咁
我次次去某連鎖粉麵鋪
個收銀同出餐都勁好禮貌

都係嗰句, 你唔滿意就唔好幫襯
唔好講到全香港餐廳都一樣
明明有餐廳老細同員工都做得好好
都係果句啦
茶記收70蚊比20蚊質素既LUNCH 你覺得我食唔起
但我自己係偏向比多少少 收百鬆D既價,起碼叫做食返7-80蚊既質素
我日日出去食好D,好過D食屎都覺得無問題既人

打工搵份糧都係求生活,求食好D
如果乜都放得入口既,咁你唔洗打工啦 行去拎老綜,你都可以餐餐出去食
其實唔單止係飲食,各行各業嘅打工仔都一定會覺得自己underpay。
至於你話飲食有冇得賺梗係有得賺,唔係都唔會有人做,就算而家我都識人賺緊10萬一個月。但依家針對梗係疫情後呢兩三年嘅餐飲業,如果你講緊08年開始到疫情前嘅話大把行業賺得仲多。
就算疫情間社會運動時候光榮冰室呢啲黃店冇服務冇飲食質素,據我所知都賺緊50萬一個月,但佢依家都執得七七八八,除咗社會原因之外就係成本增加同埋生意額減少。
真係為賺錢咩,啲客食得開心咪得囉
你返工果陣,你做唔掂,老闆炒你有咩問題呀
你真係覺得,你返工,你HEA做,老闆唔同你計成本,見你交到野就算?
想食好D一係自己煮一係食貴野,唔好咁天真茶記可以滿足到你
早餐4X已經係叫平啦
大把早餐已經講緊收你50+
賤種商家佬快啲破產啦
我出唔出街食關你撚事
無知真可怕,你問吓全香港小店唔係集團式有中央廚房果先出黎吠喇。
咁你有無諗過你自己點解會執呀
你開茶記仲同我講好熟既,就唔會執左啦

我樓下間茶記,我自細食到大,同個老闆&佢個仔一齊打機成日吹水
你講D價係無問題,問題係在於你人數上
人地請水吧3個,太忙果時自己落埋手 廚房係2個
樓面係自己+個老婆再請多2個 太忙就叫埋個老母去幫手收錢 唔太忙果時老婆收錢 搵1個專門送附近樓既外賣仔 依個又唔洗人工太過高
但人地依D模式維持到幾十年
咁人地係賺撚到 送D仔女去外國讀書 又買樓

你唔好同我講依個係另類呀
成本野關我撚事呀屌你老母臭閪
冇問題
一句講曬
自由市場決定一切
如果飲食業support唔到自己,就注定要重整
我意思係租貴因素
如果租平 自然整好啲嘢食 又可以賣平少少
令老細少啲壓力
我幾時話個客問題
個客永遠係選擇嗰個 好食自然多客 難食自然要執 因為係客觀因素 唔係主觀願望嚟
9-10加落場咁一更
建議政府研究立法 對衣食住行四方面設價格限制 讓香港老百姓安居樂業
我依家就係一間小店既cdp 每個月條數幾多我有份幫我大佬同老細坐低計

有大廚房既連鎖同細舖我都做過,大集團做分店壓cost難過小店好多你又知唔知,同大廚房拎貨表面上係左手交右手但貴過街貨好撚多,慳左既只係備貨時間

唔係大大隻字就係有道理既撚樣
香港最大敵人唔係舖租係人工,香港一個平均20000、 深圳5000, 工作時間一樣,邊樣死唔洗諗。
邊間少店呀, 柒頂皮
樓主識唔識嫁
3個樓面(1個收銀)
3個廚房(1個洗碗)
仲有學徒再低人工啲
呢2年租平左好多啦,無論商場同地鋪都係
如果係針對緊疫情後既市場
我直接D同你講
大把人靠運動果期,就食浸水,自己開黎呃錢搵飯食 依點無人唔認同啦
就係自己唔識,係到話請D比人拉過又好,怕因為某D原因比人炒左既人 黎幫手,就係咁樣搵人返黎做
係呀果期係搵到呀,因為食住浸水搵到,搵到咪心雄囉,覺得自己掂囉,就加價囉
然後又撞正疫情封開,香港人自己係返圈內飲飲食食 再令到班人自大起黎
覺得應該再加價 覺得自己出D野係掂既

但一到通返關,咪就係現哂形囉
咪就係我講緊堆人唔肯自己面對個問題 唔肯自己去改個問題 一味係到怪人北上,外出
你呢啲柒頭咁垃圾讀死書4321都拋出黎講
八隻字打出黎都錯兩隻字死文盲唔執有鬼啦屌你老母臭閪,死黃尸學人開舖經營不善
金記新界區全線執笠, 黃定藍呀? 傻鳩
你連food cost 都未計。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞