其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
你講到人工租金唔洗錢咁,唔好好似小學雞咁就係講食材成本
佢賣得呢個價圍到皮賺到錢就係無問題,如果賣太貴質素又唔得市場自然會制裁佢
你唔屌租金貴但屌客,好野喎你,唔屌收你錢果個屌俾錢你果個
佢賺唔賺錢同佢啲出品值係兩回事
諗唔到點整得再好食D,咪就係你間鋪既問題
你唔好食又貴,咁唔係你問題,反而係食客既問題?
你谷唔到上去既 你咪維持依家個水平,再降價用數量黎平衡返個收入囉
企死係到我係賣100蚊,係唔好食架啦 咁無人幫襯唔係我問題 係你地問題 你地食唔起,係你窮
咁同樣既價,我點解唔去搵間好食D
10% 一個月return 話不如去做定期?
唔識自己煮就抵你比貴價鬼叫你弱智煮飯都唔識
你講緊$20000係月薪?
咁MPF,勞保,仲有連鎖仲有醫療保險,不同既津貼都係人力成本
係囉係囉
既然你都計到無乜賺
咁開黎托柒咩
我計比你睇 :

假設一間茶記一個月做100萬, 其實已算叻果批

1. 員工 水吧3個69000、 廚房人工6個150000、 樓面人工7個要用低人工兼職90000、 洗水3個42000, 人工總數351000

2. 食材: 奶類、 蛋類、 食油大副漲價, 平均36%cost

3. 租金 : 做得100生意租金最少12-15萬內、 約80個位

4. 能源開支: 80個座位, 電費水費煤氣費每月約支出7萬

5. 雜項開支: 維修等事項約1萬內

6. 宣傳: 每月開支 2萬

實際一間餐廳老闆只袋約4萬, 仲未計每間舖投資,例如一間茶記裝修來去水電力走位、 廚房設備等客人見唔到項目、 平均每間1500尺、 每尺用用一萬去計已150萬, 結論開餐飲冇得諗, 人人都話深圳食野好平, 但佢地知唔知以上6項深圳全部3份1或4份1成本, 餐飲一死連帶各行各業出現問題, 香港唔係一個適合做生意地方、 就好似我朋友係深圳開間餐廳每月電費只係最多比1萬人仔, 根本同香港差異太遠, 班打靶咁鐘意消費係上面話咩都平不如直接偷埋深圳電力黎用。
疫情果期點解頂得住,除左政府幫手之後
重點係封關,個個局住係香港食
咁你香港幾難食既都會有人黎食
但一通關咪現哂形囉 咪成班係到屌,你地食唔起就走返上大陸食 走出國食囉
咁呢個就要睇個大佬既功力啦,佢處理得好其實係得既,睇你餐廳定位係乜野,低價餐廳既話黎啲放提貨,啲客又真係唔會食得出,但如果係中價或者高價好難呃到人
低價餐廳主打既係客流量大,中價都可以以量取勝,但啲高級餐廳就真係每日賺幾多,佢地係已經定晒,如果真係要講性價比,反而係果啲千幾兩千蚊個頭果啲餐廳會高好多,起碼佢地啲價係真係靚野黎,但當然呢啲只適用於開咗好耐既餐廳,新開一兩年果啲好撚多都搵笨柒
樓主我好體諒你㗎
快啲開鋪請我 我做你下属
返08-15 收你$25000 好了
我唔係撐香港飲食業,反而香港飲食業既服務係真係好差,之前新加坡都有篇文都講咗香港係趕客之都。
我篇文主要想講嘅係樓主計法唔實際,但主要造成價格咁貴嘅其中一個好大既原因其實係人工,但你永遠都覺得自己underpay係因為喺香港生活成本太高。
至於你話其餘幾成上去咗邊?其實仲有係設備維修,水費,電費,食物耗損等等其他fixed cost。
咁點解餐廳都仲會開到周街都係除左因為入行門檻好低外,就係香港人普遍認為工字不出頭,永遠都有個老闆夢,但事實上十間可能有九間都蝕緊,就算有賺錢,但如果賺到既錢假設係三萬左右,同你出去打工冇乜分別,但工作量可能係三倍以上,咁好多人都會放棄唔繼續做落去。
因為內地既租金同人工都平你香港三倍嘅時候你香港點樣可以同人地爭?只可以當香港租金同人工都跌嘅時候,食飯既價錢先會可以跌
成日講咩市場會自然制裁
點解重有垃圾餐廳可以生存到? 原因就係幾垃圾都總會有人去食,有人去食就唔係你講既咩等自然制裁啦
你真係唔知呢個定律?
因為有班弱智成世都唔自己煮一次飯抵你比貴價
講到香港食野貴係發達國家計又唔算貴係你窮姐
你夠我熟? 我以開茶記, 上月執左, 你熟定我熟呀, 無知真可怕。
樓主條仆街仲請唔請人
仲貴d我答你
人工貴呀?
咁咪請少D人囉,只係請廚房囉 請多個經理係到睇住囉
然後全部電子化,自己篤機落單,自己行去拎餐囉
再唔係就比多少少錢買埋個送餐機械人囉
咁樣人工成本再減啦
唔係同我講,電子落單自己拎餐果到人工都仲係要四成呀,咁都仲要四成,咁就擺到明係你呃人啦
畀唔起錢未返屋企食囉
你返工個陣你老細會唔會同你計成本嚟出糧
所有大集團上市有講冇得呃
包賺同唔包賺嘅分別囉
條友唔識野周圍吠姐

正常出黎社會都知人工條數有多冇少

仲未計聽話經驗好要加多d 人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞