其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
樓豬諗好畢業做咩未
有時其實價錢唔係問題

係質素同服務態度嘅問題
你扣左大家樂董事管理層人工未先
而家食個濕鳩炒飯都要$7X

早餐一個麵加2隻蛋$4X

仲走出黎話平手/蝕住做

咁撚辛苦仲做嚟把撚咩

加價加撚到離撚晒罩

執柒晒佢最撚好

屌你老母
香港地有幾多間會用送餐機械人呀?
我係講緊一般餐廳
關我撚事咩
難食就難食啦
仲有開業成本都未計落去 頭一年基本係回本
根本就係小左人消費
po你啲野食相出黎俾大家睇下先吠啦
要服務質素好,真係要香港去返沙士時期咁
失業率大升,人人冇工做,個個緊張份工先得
而家係員工惡過老細,話佢幾句咪做第二間囉
全撚中晒我心聲, 我開左間餐廳6年我都上月放棄移民, 情願去英國做超市返工。
大部分人唔會 所以班仆街先做到生意
以前好景時,簽三年約,頭兩年回到本算OK
第三年開始就係真正賺既錢
65-80 樓面基本人工

廚房埋爐25000以上

水吧23000左右

以上是基本。
咁要睇下佢個報表入面個人工包唔包董事會喇,呢方面我冇認真去研究
講到開食肆係受害者咁
當初心雄搞生意又係你自己
你記唔記得開張嗰日又剪綵又乳豬幾威?
做唔掂就屌鳩人唔明你成本貴
屌你你唔係計撚好數
做埋風險評估先扑鎚嘅咩?
如果你豬西到以為開食肆實賺冇預到今時今日咁
咁就抵撚你死啦
唔明樓主呢個post 點解咁多負評

全部數有得計,個range 又合理

做飲食二萬幾人工真係最低消費

廚,樓面,收銀,收銀點都要一個長工

呢d位請partime 真係等爆鍋
下期裁員到你唔好問點解
你講緊十幾廿年前翠華嗰啲開始攪連鎖就係
而家幾可開兩三間細舖夠送哂仔女去外國讀書
呢個post有好多另類離地撚

仲要問? 柒完未?
覺得自己UNDERPAY?
問下班樓面,係咪自己做撚到101? 你係茶記做撚到米芝蓮3星餐廳咁撚樣既侍應就真係UNDERPAY啦
但問題係你唔係
個個都講到賺得果少少
但點解我周邊識親D做飲食既,講緊幾層樓幾間鋪係手 D仔女唔係香港讀哂私校,自細讀國際學校到咁上下就送出國 就係一黎細細個就叫埋個老婆同D仔女直接過去外國讀書生活,係外國買埋樓?
個個都真係賺少少呀
最差果個,做屋邨茶記 4個仔女,大果個送去美國讀U 234等緊送出國讀書 差極都萬景峯住緊成千呎既單位

我就真係想問下,有邊個做飲食係搵得少架
啲員工剩係想做衰間鋪

執粒之前就會有幾個月時間hea同有遺散費

之後再搵過份做到佢執
冇錯呀,人工越升越高,做嘢態度就越嚟越差,但係又唔可以屌鳩佢,唔通自己做咩
你收皮啦外行人,叫得定律咁唔跟係咪會即刻執笠?跟你4321就真係好快執得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞