其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
連登係中國最大型共產主義論壇
做生意 做業主 係原罪 係抵死
樓上條柒頭老闆話做唔到又平又好食wor
4字頭要搵 但都幾肯定大部分區都有
只求打個和?社企黎架?難做既野咪唔好做囉 事實 條數係唔合理 你仲要幫人撐又hr會計又英文又高級餐廳 做多左啦
少左人消費我就信
好唔好食就見人見智啦 同埋就好似我一大堆frd見到爭鮮依類野會覺得太平唔敢食一樣 平又有得嘈貴又有得嘈 依啲事係嘈唔撚完 但公道講香港仲係有選擇 你覺得貴咪唔好食
咁咪係囉 咁人地咪計完條數決定賣依個價囉 你唔啱食咪唔好食 咁佢咪執笠 但點解要覺得兩萬五一個headcount係唔合理呢? 依樣野係客觀嫁wor 咁我問番你啦 學樓主咁講 全間餐廳嘅人嘅人力成本average (連埋強積金 法定假期同勞保依啲法例要求嘅嘢) 點樣可以做到遠低於一個月兩萬五一個月?

姐係做廚嘅人工連三萬蚊一個月都無?
姐係啲侍應連萬五蚊都無?
有咁正
邊會個個湧去做寫字樓
8-10 做225個客
平均一個鐘得16個客到

自己用下個豬腦諗下自己講緊咩
其實中間要放人食飯 輪住食
仲要輪流放煙break
中間你望落重疊左十二三個人
實際做野最多都係得十個

實際上樓主句野成立
晚市6-10係可以小過午市12-2
晚市翻枱率永遠比唔上午市
午市你一張枱可以做到三輪甚至四輪
但晚市冇乜可能
佢講就6-10
實際就得630-900
下午茶平日就真係計唔計都罷
大概只有午市六分一
係得星期六可以計下
梗係
唔係以為啲仆街腦細會計埋落場咁好死呀嘛
成本關我撚事?
冇錢就咪學人做老細

其實Facebook搵人係出得好閪既價
佢地就係出得太低冇人做
post 黎post去搞到好似市價係咁

呢個group都唔係好價錢
實際上有人脈既廚房佬
打個電話搵工已經30000
衰衰地都有28000
仲要唔係大佬
最近收到風有人搵大佬出到40000
因為有人食囉
仲有好拎唔拎用燒味呢啲黎講,仲85蚊
一定要2選一,同價都大把人食寧願食常餐公仔麵都唔食燒味啦
咁連五十幾蚊餐蛋飯都叫既客
理應全家死絕
就係呢d垃圾鼓勵茶記做垃圾
外賣番屋企/公司慢慢食
珍,賺得多又係咪會分啲畀客

覺得會蝕錢咪執咗佢
大佬你細餐廳仔,學人講hr finance management?
當你自己做緊大酒店呀
自己請唔起人就老細自己做撚埋佢啦
供埋老強同勞保,前後20k有找
平時連登仔成日屌M記難食
我夠膽肯定如果M記下星期執粒, 全香港人一定排隊排到去黑龍江
自由市場
少左職位供應
自然人工都會回落架啦
開門口做生意必賺架? 做唔掂就get out

另外就係疫情期間政府搞埋哂咩保就業基金
錢全部去哂老細個袋到養肥哂
宜家無水咪執哂囉
咪玩啦
大多數收銀都係樓面做埋架啦
一係老細自己做返

你要作大條數都咪咁假好無
點解唔駛,不嬲都要為領導著想
有咩事都係讓領導先走
你3個廚都主廚價?1主1副1水吧
對唔住侍應時薪要有80x8hx26day先有萬6
就算壽司郎有年終雙糧都係得萬7萬8月薪
譚仔pt都係60-65$/h
當你主廚3
副2.5
水2.5
收銀2.5
洗碗2.5
侍應計埋你1.8好無
18萬4 *1.05 /8*17.5 當你勞保1000*18
44萬
先同樓主差唔多
仲未講侍應收銀洗碗無咁多錢 樓主自己講洗碗得2皮
收銀分分鐘自己做埋 仲要佢計埋其他野每位2萬5 我直頭 除咗侍應唔係2萬5先同樓主條數差唔多

不如你計比我睇
FnB 本身毛利率已經好低
生意未去得返19年但成本已經去返19年水平部分仲要更高

做唔住意料之中

政府個保就業基金養廢哂老細
分析咁多做咩呀
家陣香港你話事咩

自己爽左先最緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞