其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
你既競爭對手係兩餸飯,唔係d街客,70蚊可以食到兩餐。比得 $70,我都想坐得舒服,唔係比人趕狗。而家得番大x活樂先可以比人坐番一頭半個鐘,d野好唔好食根本好其次。
基本上好多都係搵外判啦 每隔一段時間就幾箱洗好既碗碟送過黎,又拎走去洗
依到仲好過比2-3萬黎請人洗啦 根本係肯比都無人肯黎做咁濟
依家無七成咁平了,supplier都愈黎愈難做
要壓cost就唔叫現貨,自己後廚落手自己整
70蚊食碟垃圾茶記,你都覺得無問題?
我比多30蚊,食間好既唔好
有時見日本啲拉麵店
一條友做晒好癲
一日17工已經唔洗睇落去
仲平均25000
樓主個計法,入面好多假設
望住個執笠數字黎講 得啖笑啦
同時間又新開左幾多間 無人講
睇你頂到幾耐, 全部嘢都火箭級向上升, 時事台嘅垃圾廢柴就係想人哋成本加賣畀佢
出面post就話好多就執
你就話好多未執
信邊個好?
咁你有無做過連鎖大集團阿係度陰陽怪氣扮曬野
我就做過啦同大廚房落貨貴撚過出面叫貨架
兩間野左手交右手仲要無得簡一定要落
做客人做到代入埋老細角度,叫人體諒
有冇咁奴性啊
班商家佬賺大錢嗰陣又曾幾何時有為市民諗過?
你講得啱
所以我唔出街食飯lu
至少無佢地咁迫先 背貼背咁樣坐
比70蚊,坐又唔舒服 食又唔好食,飲既又唔係好飲
茶記普通碟頭飯,收你70蚊? 真係食開屎既野先覺得70蚊無問題啦 你比唔起係你問題
咪就係多得依班人,先造成垃圾餐廳都做得住,唔會反醒係咪餐廳問題,全部都係客人既問題
傻啦,香港人咩都可以屌一餐㗎
最好你畀番錢啲客求佢地嚟
唯一既認真位就係打長篇9UP文
點解消費者要企係商家角度著想

係咪得香港商人治港先咁k型

大陸經商環境都無咁戇居
我係你個Facebook pages睇嚟睇去砌嚟砌去都睇唔到點平均$25000 一個人,除非你個大廚50000 一個月,一條友食曬大部份人工。
你比錢食都係想食好少少
70蚊食垃圾仲要迫到仆街 咁不如比多少少錢自己夜晚煮埋第2日帶
乜撚野西式四寶飯 收你70蚊 你睇到你會唔會屌出聲 全部野加埋20蚊成本都唔洗,收你70蚊
咁事實係實有埋未執,不過係欠緊租咁解
樓主認真就輸了
連登fg 50k吹水咋嘛,現實係全部都係隱青無收入或者做垃圾職業,呢班人本身都無消費力,咪乜都屌乜都話智商稅
細舖唔奇認真大廚同垃圾唔識飲食既廢柴老細合夥開然後大廚拎5雞野,再低價啲廚雜返黎
都係嗰句啦, 你哋班時事台垃圾, 食唔撚起嘅就日日帶飯啦, 冇人用支槍指住你個頭去食㗎
自由市場從來都唔會係錯的
樓主講到咁撚難做冇錢賺又盛
咪唔好做囉
自由市場唔會因為有人解釋點解貴所以就會增加我消費既意慾
更何況我唔撚信香港商家做飲食唔當香港人係水魚
講到咁撚難做冇錢賺又盛,但日日都有新垃圾餐廳開張,你同我講冇錢賺邊個信
小店賺凸左分畀我
做唔住就躝啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞