其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
唔會係想茶記滿足呀
你收我5X蚊,比20蚊質素我明
但你收7X但照樣比返20蚊質素 咁係證明左你只係價錢進步 質素停留
咁樣你屌人唔黎幫襯你? 而唔係反醒下點樣將個質素提高返黎吸返D客?
我比得起7X 我都預你係員3-40蚊質素黎 但你唔係既 咁我點解要黎食
我比120蚊都起碼有個6-70蚊質素 咁點解唔行去食120蚊,要比7X你?
當30%喇
啱,事實就係好多人搵到錢就想做老闆,就算本業係其他行業都走去做飲食,結果遇上而家帶環境經濟問題就唔識應付唔到
我同你講
租平都唔會自然整得好食D
個老闆唔識反醒既 你人工本,來貨平,租平 佢地都只係識會加價 唔係去諗點樣再吸引人
依個就係香港飲食問題
你唔夠人叫埋阿姨阿叔舅父舅母阿婆姑丈落黎幫拖都仲得

你係唔係出返足糧比人先
同埋唔係個個老細d屋企人仔女都肯落黎幫拖
因為有班窮鬼食唔起120蚊囉,咁賣60-70蚊個D就大把市場
想平靚正都係要自己煮
會唔會係你煮啲嘢好撚難食呀
其實係唔會,太大競爭, 個個老闆想壓cost 減成本、賣價平。
你都on9
其實大家叫人唔好做,最後咪美心嗰啲大集團贏晒,做haters都要識分析整個局面,你以為咁個世界就會亂,經濟就會差?愈差d錢愈會去返大財團手上
關我哋小市民咩事, 貴咪唔食囉, 洗唔洗確保你有幾多percent盈利呀
既然4321定律搞唔掂
有冇諗過個新方法
收得咁貴 仲要咁難食 冇質素
好難幫你架喎
你要怨就怨個商場收咁貴既租啦⋯
On9
人地有眼光買到鋪
你都得架 人地投資得叻
你可以點?
如果租金平 除咗舖租 連屋租金都會低 人工就會跌 人工低自然物價低
但人工低 你嘅購買力會低 因為買唔到外國貨
舖租 屋租 人工係緊扣 除非某一類異常高出好多 但唔會維持長時間
一盤生意 人工係支出大 乜唔係咩?特別飲食業 就算深圳都係 唔通佢舖租係最大支出咩?
遇到問題,咪就係話你唔撐囉
一係就話個個北上唔留港食囉
我自己每日返工都出街食既 跟住每個星期 唔係六就係日,夜晚果餐一定出街食既
唔係話貴,但一定係抵食既先
抵食唔係講個價錢平 係講緊佢食物對得住個價錢呀
你收我40蚊比到20蚊質素我,都夠驚喜 日頭收120蚊餐既,食到7-80蚊質素既,咪抵囉
你收我果餐500蚊,我食完覺得你餐野500蚊係抵到爛 依D咪抵食囉
6樣野500蚊,平啦 平得黎仲要全部對得住個價有突 依D咪會翻頭食囉

會係香港人唔留港消費咩? 星期六/日夜晚出街食講緊都要排隊
咁點會係全部人返哂上去消費呀
係班垃圾餐廳唔肯面對現實,自己難食又唔認,係到屈人食唔起
冇,試過晒所有方法,結論早早去英國算,玩唔贏大陸。
深圳租舖你地好多唔知

人工10萬內

水電煤最多1萬內

租金同香港差唔多

深圳贏在人工及能源開支
如果唔比錢人既,幫得1次就唔幫啦
就講我阿叔開茶記 我學生時期有去幫手,計足錢黎 果時老麥都係講緊PT得廿幾蚊 佢比夠40蚊個鐘我
真係親戚 又唔洗我太辛苦 但又唔會話係明送錢黎
但阿叔都一早搵夠走埋人啦

我就真係唔撚明上邊有人又話自己做開 又話出邊點點點,可以得1成自己賺既 果1成仲要同打工仔無乜分別咁,係比打工多少少
人地街市即斬 批發係咪即斬啊?
日本野呀媽家姐黎
你呢個好笑,做生意唔係一定賺,不過無人見想用keep住蝕黎做。
事實真係1成分分鐘倒貼所以及早離開好事黎
咪就係多得依班人
D垃圾餐廳收緊你70蚊,比垃圾你食都仲做得住既原因囉
唔會係去到市場自然制裁
制裁得既,都係得D垃圾小店自認比靚料整得好撚好食,賣幾貴一貴但都係比屎你食果D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞