其實$70食個飯好正常,唔好再鬧食肆貴/俾垃圾,成本問題,計落就知好多係平手/蝕住做,香港人工唔低架,我計俾你睇…

640 回覆
88 Like 1083 Dislike
廿蚊張點會話人頭25000 月做1250個鐘??
做生意包賺?
仆街
要香港人自己煮飯慘過死
其實係D食市要自己諗下啦
點解今時今日2/3餸可以做得起,開到周街都係
舊底都有依類,但少過依家好多 因為好多人都覺得狗都唔屌 依D係比基層食既
當時2/3餸講緊廿蚊 係茶記食緊係講緊4-50蚊既時候,就緊無人屌啦
但今時今日,你垃圾都收至少收人70蚊 但2/3餸加完價都係30蚊內 量多D又好味D既先講緊40蚊內
D 2/3餸鋪仲要開多左,咁咪要堆食市自己反醒下,點解多左人去食2/3餸啦
唔係人地窮,唔係人地比唔起 而係人地好食過你 甚至係買完返去OFFICE食都坐得輕鬆D
佢條數真心正
做餐廳有過百蚊一粒鐘
燃燒生命,頂幾年隨時要入廠大修
樓豬話開8-22, 分兩更。
當夠你一個月返26日, 一更9個鐘
25000/26/9 = 106.8 想問下邊度有?
K型社會係咁上下
自己消費 係諗賣家 而唔係諗自己
大陸就係覺得你唔好食咪屌你囉,無下一次,有大把野代替 咁比人屌就係個商家會開始反醒自己有乜問題

係香港先會咁樣,夾埋其他人話你窮,食唔起先屌
商家就會覺得係你問題,唔係我問題
冇計
香港人冇煮飯習慣
default就係出街食
所以香港就算飲食業垃圾到死都唔會死得曬
因為實有一大堆死死氣去食既人
即刻你覺得垃圾都無問題啦
咁你唔拎70蚊去比垃圾桶,之後搵D垃圾食
本身啲價冇需要咁離地
係有幾間帶頭
例如叉蛋飯夠膽死賣$70up
或者啲文青cafe 俾隻蛋一條煙肉一條甘荀一隻菇就收百幾蚊,杯咖啡再另計咁
其他同行見到收咁貴都做到喎
然後就一齊升價
又有一班人照食
可能高收入啦
跟住就老馮出去食係貴
同埋唔足料係正常
支持小店計唔掂就執左佢,唔係想你死,而係咁辛苦經營仲要比人屌貴,不如埋單計數攞返個本收下息算啦,留喺度班人無人care 你咩成本養幾多人,到時得返連鎖店大家值得擁有
見到25000一個已經唔洗睇
跟你呢個計法乜餐廳都輸啦
人工平均兩萬五
平均萬6就差唔多
做唔掂就咪撚做
好簡單
收皮
就係依D啦
都仲有人覺得叉蛋飯 70蚊你食唔起係你問題 你垃圾
CAFE果D唔講啦,擺明呃錢啦 但都係照有人話你係垃圾,搵唔到錢就話人呃錢
我唔明點解仲可以有D咁撚蠢既消費者係到
不過都岩既,班商家佬,無左批蠢既消費者仲點搵到錢
你估個個好似你班死窮撚咁咩, 人哋開得70蚊就有原因㗎啦
坐係office玩電話都要求20k up既時代竟然會覺得70蚊食飯貴簡直匪而所思

即係咁通縮年代10幾蚊食飯但係文職得四千蚊咁又接唔接受到先
你冇講錯
不過自由市場唔會呃人
你計過數,盤生意都唔work既話,只有三個可能
1. 你商業模式有問題
2. 你同大部分商家一樣都係太貪斂
3. 成個香港既飲食業都唔support到自己,需要業界重整

自己諗
我地北上消費 老闆你唔likey?
你成本還成本
點解唔屌得你垃圾?
你收咗錢,比唔到質素我喎
唔好混淆視聽
返6日12碼都唔會有咁多
腦細出萬8做樓面加收銀已經覺得自己好撚鬆手
仲想要2萬5
飲食業好搵? 邊個講, 頭一年開10間有8間執、存活期有5年以上已好勁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞