[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 OLED新時代

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我隻woled就黎2年,暫時未燒
你嗰隻好似係42c2?
不過新排列嘅RGWB mla woled mon得共碩同LG自己出。LG無香港出預定,共碩嘅PG32UCDP又可能賣$15999
18999啦 pg32ucdp
woled成本得QD-OLED 65%,賣咁貴食屎深
呢個係65吋
32吋有冇數據?
不過32吋應該係新panel
個調查報告無寫32吋,呢個報告係今年2月出。bilibili 有人提過小雪人兄弟講過32吋4K QD-OLED 物料成本係$6000港紙(原文係$5500人仔)
咁貴成本都肯保燒印
今次呢個第3代QD-OLED 三星話壽命係第2代panel 2倍,第一代已經3年保,第三代panel更有信心,所以你見唔少廠都出QD-OLED mon,LG 新1代WOLED panel出面街就得asus肯用(可能因為係dual mode)

下面係現時oled panel 情況,EOL/灰色即已停產

其實2025有咩技術突破由
RGWB 變左RGB
極可能都係woled嚟,只不過可能用咗meta新技術同改進mla先唔洗再用白色像素去提高亮度,純長方型RGB排列唔洗擔心高亮度白色像素會稀釋其他顏色。

LG無乜研究量子點放喺oled,斷估都唔會係QD-OLED
XV275K P3
27GP95U
PG27UQR
依3隻如果大家會點揀
不過有可能rgb 排列得1000nits,佢同代嘅RGWB有1300nits,理論上係2026年賣街,到時QD-OLED panel應該都出到第5代,4k 32吋QD-OLED panel 都可能已經升到1300nits。環境光導致對比度降低問題可能解決咗。不過今年三星mon已經改咗霧面+另一塗層,可能無發紫問題?
冇w點叫woled
行就27gp95u or r
水就pg27uqr

想玩HDR就XV275K P3 但功能切換會麻煩
搵返原來過咗咁耐 pq27uqr 都未有行貨?上網search 見都出咗好耐
應該samsung自已panel保3年。成本包埋
廠點會保3年,samsung包底就唔同,廠得返換機成本
Samsung自己oled mon唔包 反而包人地咁搞笑
未收姐
27吋 2k有邊隻好
諗緊換唔換 我隻副mon用左都5,6年 想換了
mon6000成本,廠3年燒mon1次換機就吐反凸
我諗無廠唔係賺到盡,不過asus香港食相太差
冇料又食到盡

咁耐都未有貨賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞