[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 OLED新時代

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
LM 買mon
就到四月,隻mpg321urx好快到
想買隻27吋mon
有乜推介
暫時睇中LG 27gr93u-b
終於發貨下禮拜可以開箱pg32ucdm

如果壞左順豐番比佢搞 香港個代理一陣又收上門費700蚊 仲要未必肯同你保 諗起都驚驚地 仲要賣貴咁多
上門要收錢咁癲....以為上門係Free
2000fun?
真係實收15999?
如果check到人為咪收你700蚊 龍門任佢擺
反正冇咩售後保障 如果差咁多冇必要買行 仲要依家話delay到4月中 (source: 中X田)

FYI https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=128&tid=2659244#google_vignette
最好早啲到
你係邊度訂?
我係centralfield訂,不過唔知會唔會遲幾日先會有
漢奸官網
lm
就算只係13999 都差MSI 5千銀
買完msi 啲錢留嚟買Gen4 Oled 好過啦
到時又出5090 可能又有啲濕鳩技術 要新mon 先support
我都唔明啲人咁緊張dp 2.1做咩
rog信仰 同埋個mon架好型
我最後比左10800hkd冇話相差太多
換ergotron arm仲靚仔
咁睇嚟你係買左大陸頭水9999
未有實物睇 但淨係個I/O已經好大分別
你睇吓邊樣啱你日常使用情況

ROG:
HDMI 2.0 =PS5 冇VRR
冇usbc = 冇得一條線插notebook

MSI:
USB 2.0 = 冇得插webcam
請教文書有咩model推薦,27 or 32吋
尋求廿凜巴及其他巴打協助

唔好意思,做咗少少功課但都唔係好肯定
我可唔可以理解,如果少zone嘅話,對比度係會相對地低,同埋光暈係會大啲(先假設控光技術一樣)

因為呢排有睇到啲mini led,但係唔太肯定個dimming zone實際影響幾多
可以簡單理解為local dimming zones愈多整體對比度愈高 光暈愈細

有d mon會有抑壓光暈功能 但有副作用

Mini led背光係幾萬粒像素共用一個dimming zone

OLED 自發光"dimming zones"係pixel level

唔該哂巴打
暫時未見27” 4K 120hz+ oled 有選擇咁
如果係mini led嘅,請問巴打有冇推薦型號比我做吓research
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞