[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 OLED新時代

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
岩岩砌左4070ti
想換過monitor
32吋 曲直都ok
打開apex
有冇好推介
諗緊2k 240 定4k 144
ppi , 2k 最好係27吋16:9同34吋21:9,32吋最好係4k
有冇人知個mon變到咁係display定mon開始壞
OLED 4K 144
我隻giga有時都會係咁
但係隻mouse郁一郁就好返
我係轉一轉畫面就冇事 唔知搞乜 有時睇netflix出現一下又好返
想請問一下各位CHING 點睇Alienware AW3225QF同ASUS PG34WCDM
呢啲黑格似係display card問題
係未用chrome?
samsung G8 oled 175hz ok?
用edge
同browser有關?
用chrome base 既野就會
應該半秒左右就冇
要等windows update
定位唔同
16:9 4k vs 21:9 2k 1440p
Browser 如果開咗硬體加速有機會彈啲黑色一格格出嚟,唔關你個mon 事
呢個係windows嘅bug 嚟
其實佢個加錢包無死點服務係有1死點可以15天內免費換 冇加錢就要3點以上先可以免費換 仲要只限大陸
得144hz
同埋今代qd-oled正咁多少左理由諗c4
等緊42吋QD-OLED TV
只要睇緊片轉頁面就會有
上年已經出現既bug等左好耐都唔solve
QDoled > Woled?
無出42吋QD-OLED,samsung 今年新1代電視42吋,48吋,83吋都係LG WOLED panel嚟
人地po埋片出黎,你自己去睇下條片講乜
冇就42c2繼續戰

唔想反向升級32吋
又唔想冇TV 影像chip同算法
電腦唔同電視,電腦係靠gpu,同影像直接相關嘅有RTX Super Resolution 同RTX Video HDR,不過唔似電視chips係靠全力升resolution。不過samsung 唔會諗出48吋樓下qd-oled,全部直接外購panel
電視有得揀用電視chip同電腦gpu
用電視chip算法畫質係吸引d
特別係sony 畫面立體感好好

電腦mon就好少野玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞