[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 OLED新時代

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
上個post有巴打有微霧OLED+glossy oled
都話glossy色水好d
我知QDOLED周圍無貨, 琴日行過灣電, 估唔到連LG嗰隻WOLED都無擺出黎
睇怕全港得深水埗有實物睇
所以先問下各位連登仔
不過呢隻4k woled mon好差下
高光色域收窄得好緊要

如果唔係要1080p 480hz
根本唔洗考慮
但聽你咁講, 只係無咁好, 未至於第2條片咁講唔用得
佢話嗰層coating好似有層油咁
霧面喺亮室會見到有層野隔住
會擴散D反射光
LCD睇落會冇咁明顯 因為本身出唔到純黑
水貨4月中/尾先發貨,用緊32ucdm 會買埋woled

matte睇落係有層野 打散左d光
呢隻4k woled mon 前排問LG CS話暫無喺本港上市計劃
就咁睇圖似因為層coating變得無咁光, 校光D就差唔多
不過實物唔易見到
QDOLED直頭無貨
暫時睇鬼佬評測 好似多人推oled多啲
好多人推rog 唔知有無收錢 同埋無咩人review msi
外星人就屌佢曲面
要好光先得

但黑位都係救唔到

oled本來唔係好光
頭先上reddit睇, 霧面鏡面世界大戰咁
不過似乎話matte唔用得似誇大咗, 最多係差D
多數都話控制唔到間房D光, 鏡面有機會中伏
用得嘅
只係浪費左oled
香港無退貨, 如果咁貴買返黎唔啱洗就慘

信我
我用左兩年c2 glossy oled了
落到場睇d matte oled真係唔對路
如果1080 480hz唔係一定要有
諗唔到點解買woled唔買oled
另一隻係叫QD-OLED
想問吓4k打機買gp 27U好唔好(好似好多bug)
用緊, bug應該fix晒
呢度冇乜人討論,
2000fun個價奇低都唔知有冇寫錯
我2月嚮油二度買, 做緊優惠比官價平幾舊
thanks 師兄我都見到2000fun 買到4千幾唔知係咪佢哋之前開倉陳列品個價
LG C4 有冇240hz
岩岩以為隻mon burn in, 黑色background 中間多左條線 左邊黑色右邊灰色換output去typec再返返去hdmi就冇事 即刻像素清下佢先
文書左幾粒鐘 左邊IDE右邊chrome睇docs 就搞成咁
Budget $4000
用緊3080
玩fps+3A
最好係咪M32U?
同埋用4k mon 推FHD同QHD 係咪好不智?
search 完見到眾說紛紜
香港幾時有,我都等緊依隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞