[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 OLED新時代

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
淘寶淘mon怕唔怕運輸既時候撞爛
thanks
想請教下執相剪片多,間中睇戲,少量打機
買mini led定oled好啲?
諗緊三叔Neo G7 定係 Giga FO48U

個人要求 價錢>色靚>mon大細>反應
筆直大概係G7咁上下 8k有啲overbudget
所以想問下 FO48U值唔值比多2k?
俾到8k 更係緊$8999 QD-OLED MON
買FO48u=幫人清舊貨
9k 其實overbudget太多

都有諗過mpg321urx 但驚實際用落同Neo G7冇咩分別
因為用唔著240hz 又唔會點玩fps game
自己睇過mini led同oled 唔係好分到
性價比黎講好似mini led岩我多啲咁
FO48u就貪佢個48"mon
唔會冇分別
用落就知
但你要平咪neo g7
上支那睇bilibili片大把支人neo g7轉4K QD-OLED ,大讚QD-OLED 色水好,HDR表現好過neo g7多多聲
符合預期
OLED本身冇漏光冇blooming問題
仲要加埋量子點
色水冇得輸
LG出咗新2K woled (RWBG) mon,唔用新排列,唔包燒印,$7990搵鬼買
G7 HDR表現麻麻地
如果你做嘢睇戲真係佔7成以上 兩部都唔值
兩部都係打機mon 唔係做嘢
你都唔想執相剪片 成日要搬去電話/laptop
Confirm 有冇問題嫁
因為都有少量打機需求 我睇慣左144hz 番唔到60hz
做野方面唔係專業工作 所以諗住買個spyderx差唔多就OK
用緊OLED既你地會唔會長開HDR
唔會
等緊27吋 4k qd oled出
我長開,SDR內容亮度校0,有開N卡個SDR片轉HDR
用左外星人幾日仲摸索緊
我都係外星人,用緊Aw3225qf,HDR係peak 1000,開咗G sync 後右上角logo 係show Dolby vision game。佢個 driver有預設HDR設定檔,唔好移除佢。佢show 峰值460nits 係正常(HDR peak 1000,True black mode會show 420nits),因為嗰個數值其實係10%嚟。
無用嗰個設定檔時係show 993nits峰值,因為未做校正
HDR mode出SDR色水會唔會差D?

N卡個RTX HDR我玩咗一陣就冇再用了
https://youtu.be/ZIRhmDkjoXM?si=NiNWEs7qP2nQ6k4P
早兩晚睇呢條片發現佢個背景啲光暈定漸層好明顯
你果隻睇下會唔會咁
oled mon HDR mode出 SDR色水正常,唔似我以前個MAG281URF HDR mode睇SDR怪怪地,不過你cap 圖後張圖一定會暗咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞