[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 OLED新時代

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔知關唔關我開左RTX HDR事
不過RTX HDR作用不大 幫唔到幾多
片源差開咗都係差
只係格硬推光d
返去等陣試下呢條片,不過睇youtube片非full screen ,出面youtube黑色背景會有啲圓型波喺片視窗位置對出面擴散移動
只係當提升SDR片亮度咁用,唔著RTX HDR 啲SDR片會又灰又暗
咁不熄HDR 正常咁睇SDR
*咁不如熄HDR
因為我用iPhone 睇 都有睇到少少有撻位係睇到啲唔知叫暈影定漸層咁既 但無咁明顯所以諗緊點解咁

我返去順便再set下先
如果條片本身sdr已經有少少漸層問題開RTX HDR會更明顯
巴打有無開 dolby vision
Hdr 1000 做左window hdr個校正都係顯示 peak 460?
呢個無乜問題,都係自己插喇叭
我移除HDR ICC設定檔去校正度試佢最大都係460,有開Dolby Vision 同 hdr1000 ,windows 個HDR 校正好垃圾淨係試到10%。我喺Battlefield 2042試HDR校正目測都上到1000左右。不過得幾% windows個亮度唔受嗰個校正影響,所以oled mon 唔洗做windows HDR校正
巴打係淘寶定京東
宜家試緊SDR模式,睇youtube有呢個問題,睇嚟SDR同HDR都有,條片播放啲波又識變,不過SDR 75%都幾暗
aw3225qf SDR試,條片漸層勁差
Ok
Aw3225qf,有無人成功穩定地Netflix 出到Dolby vision?

成日睇睇下黑畫面
d斷層咩事
聽聞最新firmware fix 咗DV bug
去深水埗買mon 3c邊間無咁伏?
唔正常喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞