畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

311 回覆
10 Like 0 Dislike

來幅初稿 推一推文
練緊透視 想問吓大家
兩點透視會唔會消失點唔喺同一條水平線上面?

另外

搭鐵見到依個poster 覺得有啲怪怪地 想知佢透視有冇畫錯咗
如果錯咗又係錯啲咩呢?

個人認為應該依個位錯咗 扶手應該唔會靠得咁埋?

唔知大家點睇呢?
巴打 我有批好純既新貨
糖水巴多謝你盛讚 雖然依個po有好多人勁過我但為咗對得住你咗欣賞 我會盡量畫得再好啲
巴打畫既肉感都好正
https://www.youtube.com/watch?v=5JQsa7v79w0
https://www.youtube.com/watch?v=L075qMPcncs

係度post之前畫嘅DnD 動畫兩段

外加下集預告

之前有諗過玩

但隻game最難嘅位係
搵得齊人唔介意學兼玩一鋪幾個鐘嘅trpg
thanks

進一步再請教

以依張好普通嘅街景相為例
假設我行去對面 消失點其實係唔係同我鏡頭同一高度?
有無諗過試One page rule RPG?
最近要返香港,所以備緊團想試新野。
我理解係,如果面塊(個方盒)向住同一水平延伸,消失點就會落喺同一水平線上

例如:
全部打平放

如果唔係同一水平,消失點都會不同水平
例如:
有啲打平,有啲向天

不過為咗方便教學同練習通常都會assume所有方盒都係向住同一水平

至於張poster, 可以試下拉返個一點透視,應該會發現唔少錯誤
冇 你講完先知有咁嘅trpg 睇落幾過癮
唔係好明你問乜嘢
多謝
啲相好有參考價值 多謝巴打搵出來講解

poster方面 我晏啲試吓拉來睇
sorry
我問得唔係好清楚

假設我個頭係鏡頭
我個頭係唔係好似張圖咁上下位置?
以我嘅認知,你藍線同紅色人仔高度都啱
Ching你啲畫有冇搵參考 or Figure
有時想搵腳唔同嘅角度,諗唔到點落筆好
尤其是翹腳 同埋 跪座
鈴鹿醬 支持
原來有新po

Ina LM
原來up咗兩次
梳ly
巴打 如果你問我依一頁漫畫既話 腳板近鏡嗰一幅有搵參考(另外嗰啲就靠觀察figure,下面會講到) 我搵咗個人做咗個大概既動作比我影相做參考 (為免影響觀感 利申:隻腳係真係女仔腳黎)但係多數影完 再返去畫 都未必同幅畫既角度一樣
跟住要再消化吓先可以再畫返落幅畫度 但其實我好少會搵真人影相做參考 真係超級諗唔通先會

我有一隻咁樣既figure但唔好期望佢可以做到翹腳或者跪座(不過佢有出新既 唔知新既得唔得)但佢既作用係可以用黎觀察唔同既肢體喺唔同既角度點樣呈現(例如腳掌)

至於腳既畫法 事實係我都覺得超級究極難 有時又畫得長得滯 有時又短得 有時有啲角度又唔知點樣疊埋一齊血都嘔埋出黎

講返落筆既問題,我一般都係當咗佢係柱狀同figure咁畫(廢到極既基本做法)翹腳同跪座都應該可以用依個方法代入隻figure既關節同埋身體上既線 就可以理解得到個立體,我究極廢 唔似有啲人可以喺個腦度建構到個立體出黎 要畫曬啲線出黎先盡量確保到自己唔會錯得太離譜

最後我平時畫其他畫既話 有時會睇畫集、教學書同H漫(因為比較多裸體 同角度多變 絕對唔係因為想睇)btw我知道宜家其實電腦有3D 模可以直接擺個動作出黎畫 但我又覺得好似直接開估 無咗個思考位 所以無用

我無學過一啲正規畫畫課程 全自學 所以無辦法講到啲好理論性既嘢比你知 希望幫到你如果巴打你有翹腳或者跪座都係覺得畫唔出或者覺得有問題 放上黎一齊研究吓(雖然我都唔肯定可以幫到你
好靚
好似真poster
我認同嘅
之前睇咗啲大陸YTB去學Skills
佢哋都話 先畫好體積感同形狀,再畫細節去帶出特徵會比較好
https://youtu.be/BPkrc7yV1Kk?si=q5NHlzYq9r1Zc8os
但自己唔知道做邊方面練習比較好,畫畫下就停咗
諗緊畫建築定人去練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞