畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

302 回覆
10 Like 0 Dislike
上個頭po
見連登好似冇畫畫初心者po

希望無論畫畫新手定勁人都可以po自己畫咩
互勉之

自己臨摹

原圖

利申:
仲停留喺新手階段 淨係識臨摹
一唔係臨摹 就炒
希望將來可以畫埋背景 進步多啲

雖然樓豬好廢,但樓豬會keep住更新畫咗乜

希望大家可踴躍keep住po自己畫咗乜(草稿、練習都ok,無需完成品),無必介懷自己畫得好唔好。

每個人水平唔同,希望大家唔好批評其他人畫得肉酸而係畀實質建議。
依個po係用來共勉,keep 住大家畫畫

tldr
淨係想睇畫畫建議可以來依個notion
https://past-wholesaler-5fd.notion.site/Drawing-Advice-5815e41a6fe34485b9e4b518cc19b20f
上面都係巴絲打畀嘅意見, 樓豬會不定期update依度嘅advice上去

利申: 唔係好識用notion, 歡迎各位提供建議

記錄:樓豬最近畫咗

Goal:想試多啲唔同畫法 最近覺得素描好正
遲啲想畫漫畫

同上個po一樣,歡迎大家無論咩水平、畫畫種類都好,
都踴躍po自己畫咗乜(草稿、練習都ok,無需完成品),
無必介懷自己畫得好唔好。
thank you
上個po
#972 水瓶終末旅行 • 23h
有冇原創人分享下經驗

最近發生咗唔少事,所以想的起心肝自創一篇中長漫畫。目前整緊 設定 大綱 同 主角圖

想整一套類似奇諾之旅嘅公路番,中間會探討 人性 社會 同 價值觀之類嘅Concept,所以會寫實多啲(架空世界中,引用有好多現實物品同概念),都會說明下啲哲學思想,例如我最鍾意嘅「我思故我在」。要比奇諾多翻啲情緒起伏 + 劇情間多啲關連

不過都知自己水平有限,所以冇諗緊而家動筆。想打定啲基礎先,待一個完整世界觀出嚟後,加埋畫技有返啲水平後,先動筆。目標想七年後出到一冊

喺呢段期間除咗鍛鍊畫技外,仲想睇多啲唔多類型嘅作品,學下點去講故事 + 分鏡,希望套用喺自己作品中。果然畫畫就係一樣訓練全方位能力嘅興趣

設定 大綱 同 主角圖 整完之後歡迎上來share啊

故仔架構我覺得可以睇吓依個channel 雖然語氣有d串 但講得幾好
https://youtube.com/@user-soulkao_0?si=5hfugeIio0viUuqg

例如依條片
https://youtu.be/VyqNlCZSfto?si=w9Lt1dzOVao1lvzw
推邊個好亂
留名
係囉.....好撚尷
留名
全推

趁亂貼舊圖
sorry
最好推返而家依個
你今日畫左味呀
畫畫會折壽,不了
你啱
新Po再留名
Po下尋晚嘅臨摹相,奇諾好J

最近想練下人體同姿勢,抄下人哋啲圖

有冇人都鍾意用Marker練習?貪佢筆順舒服 + 畫錯冇得擦,順便當鍛鍊運筆

無人講野又無人貼圖
可以亂刷一波
小歌
臭雞melody
Po吓舊嘢旺一旺個場 上年畫咗啲色情聖誕咭 夾硬送比啲唔睇動漫既朋友
P牌聖誕老人 喺送禮物其間比屋主發現 驚比人報警拉走為咗証明自己真係有禮物送 點知發覺攞錯袋最後自己又成為咗屋主既聖誕禮物致力畫出多多咸 多多趣既作品
留名

仔細睇 原來套衫係反光質地 幻彩色都好表現到出來
上邊希望冇事 第3張 ban得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞