畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

604 回覆
12 Like 0 Dislike

兩年來 試著參加不同的同人Event
來到最後一次九展場的活動
縱然畫功仍是很爛很糟 但憑一句歌詞寄意
就是「Baby that's the best of me」
有冇人都會咁
起稿 > 好似唔錯
線稿 > 進度良好
底色 > 唔錯!完成在望!
上緊色 > 屌你老母,我想棄畫
起稿》唔錯
線稿〉屌你老母 直接棄畫
畫到好灰 畫左咁多年都冇進步既感覺好差
我係 起稿 -> 屌你老母

我係 拎起枝筆》屌你老母 上youtube睇廢片
望見支筆>屌你老母

Pixel art practice
今日有冇人喺度
巴打剪下指甲
今日睇到條片 ,真係感慨 唔識用媒體

想支持 ,已經Google 搵左極耐

搵完再搵 搵完再搵 ,睇透過其他網頁字眼 先搵到佢ig

改名真係唔好改太 大眾

幾靚仔

擺返幾幅畫比幫我like ig post嘅人嘅免費圖

點解要拉到 標準咁低

作畫唔洗時間?

建議做ig reels ,最少會隨機曝光, 分分鐘仲多過你r like
拍過一條 完全冇迴響
畫1幅呢啲1-2個鐘搞掂
還掂得閒 同埋我淨係畫10個
有無諗過係女人手嚟
唔...
我覺得呢個時代呢,用呢啲方式儲fans係常態
如果剩係畫原創同自己角色,又或者乜都收錢,好難突圍
紅到さいとうなおき都有一段時間要畫二創先有人識
喺佢畫二創之前佢已經喺商業插畫公司同出過原創漫畫
但佢真係紅個陣係畫二創個段時間
甚至你話佢開youtube教人畫嘢先有人識
呢樣都係免費 無成本付出嚟

「免費」畫人哋想要嘅嘢,係而家儲fans嘅一環嚟
二創,vtber fans art,抽籤幫人畫嘢,甚至twitter/threads 9up
全部都係為咗儲fans
默默畫畫嘅人好難出到圈
利伸 無時間無能力咁做
我諗我係想好似正職漫畫家咁有出版社出糧
專心畫畫就得 套作品出咗名自己自然都會出名
但我廢 畫咗一年 line webtoon就無視我一年
一個普普通通嘅畫師
唔畫fanart唔畫commission 畫風又唔特別嘅話
大部分人都冇興趣識你
我問過唔少畫畫人
好多香港畫畫人都係想你呢種出版社出糧
但係其實日本漫畫社,出嘅稿費都只係夠比助手錢
要賺錢都要出名,單行本賣得收版稅先養到自己
可能係香港人性格想穩陣
先想出版社出人工

同埋我覺得你唔廢啦,講真香港要畫原創漫畫紅係極難
香港人鍾意睇一頁過幾十秒睇完有得笑嘅短漫同插畫
要坐定定睇嘅長篇漫難搞啲

不過我覺得,呢個時代要識經營自己(品牌)好重要
因為人紅真係好易帶動到作品...
速食文化應該唔淨只香港全世界都鍾意快餐
畫長篇其實都預咗本身唔係大市場鍾意嘅嘢
係呢排有啲在意先畫下無償r下like啫
週期性調用策略直到長篇漫本身儲夠讀者為止
推po
尋日得閒去到RG同人展 Last Day,有幸見到糖水巴本尊
每次見到你啲作品都覺得好正,尋日雖然都交流咗唔少,不過忙著同其他人去行攤,所以就先行離開
好佩服各個平時要返工嘅畫師,百忙之餘亦要抽空創作,一邊爆肝一邊成長。喺度同大家講聲加油,唔好因為自己覺得畫得唔好就收收埋埋,要知道肯畫出嚟就已經贏咗大部分冇做嘅人。至於成果好唔好就等自己畫咗先再諗
最後再多謝糖水巴送嘅本,希望之後喺其他創作場都遇到大家

感謝水瓶大的精品 這邊也返圖一下
.
老實說 對比很多場內繪師 我的水平也屬很初階水平
純粹是想給自己彌補十多年前 初次參同人活動留下的遺憾
畫功不好 大家仍願意看一眼(邊走邊看一眼便夠),甚或不嫌棄收下贈本的話,
我便已經很高興了
.
這次event 能跟新繪友 舊面孔們暢快傾談,以畫會友
本子也順利全數贈出
對我來說 已經是很一個很美滿的回憶了
幾靚

個啲飲品係咪 商業植入黎

市面上已經買到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞