畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

295 回覆
10 Like 0 Dislike
呢幅畫緊

我都想同大家交流吓
畫咗電繪三年左右
以前一直畫緊水彩
第三幅,個女仔嘅肢體畫得唔錯,比例亦ok, 期待完成品

第二幅嘅比例就差少少,上肢冇乜問題,但下肢明顯細咗(pat pat 細咗少少)而雙腿亦短咗,鞋亦需要大啲

希望以我有限嘅知識同經驗,可以俾到少少建議你

下個月先得閒上色
打下人龍先

開一幅新的陽奈 蓋一個寶O力樓

蠔巴大致如你所說,流程細節有興趣的話 我們可以在IG詳細傾談
其實我係絲打
最近懶咗,唔知畫乜好

新po 留名

冇為意係紅色字
By the way
師兄,你今日畫咗未?
我都好開心可以同巴打你講吓畫畫上既意見我現實中冇咩畫畫朋友 所以冇咩人同我傾

我都會成日畫到後期 好多位都想hea咗佢 ,通常去到依啲位就係意志力既戰鬥 。不過我宜家通常都會畫之前已經會諗定咗幾個要點做目標 ,咁就會覺得有啲目標跟同達成 ,無咁覺得自己無止境咁加嘢上去 心理上無咁攰

巴打你閱讀到我想表達既嘢 好感動!我喺自己個人IG po畫多數都無咩人理,只有幾個熟啲既朋友會讚吓 但都無咩討論 多謝你鐘意依個畫風 ,其實我宜家都比較傾向係轉吓畫風 因為見到好多新動畫都有好多新既靚畫法,想試吓,但畫極都有種走唔出依種畫風既感覺

我有一個唔太經營既畫畫IG 如果你唔介意我產量極低既話,都歡迎你follow我https://www.instagram.com/hohong_2100?igsh=MWZ2cDQwNnR4bmc5Yg%3D%3D&utm_source=qr

另外我同巴打你有啲類近,我畫畫某程度係滿足童年既夢想,細個曾經好想做職業既畫師
已fol
比起產量 反而睇得出蠔油巴背後所下既功夫
大部份既畫 既 透視角度, 姿勢, 其實每幅都冇乜點重覆
如果冇鑽研.拆解過當中既骨架同細節 一定畫唔出/畫出黎會炒晒車
支持
巴打多謝你🙏🏻我見你有玩痛車 其實咁樣整一部痛車個流程係點 係畫完之後直接比車房貼定係有好多嘢搞?

開一幅新的陽奈 蓋一個寶O力樓

蠔巴大致如你所說,流程細節有興趣的話 我們可以在IG詳細傾談

都係想畫小麥皮膚色多一些 伊織
多謝你嘅意見

第二幅係因為用張凳做長度reference 但張凳畫短咗
所以對腳畫短咗

而家我覺得自己淨係sketch到 完成唔到一幅畫
最detail都係到圖一咁樣 唔識加detail
you dare use my own spells against me, Potter?

上Pinterest搵吓有冇咩你覺得好靚嘅畫
我今日畫左了
巴打產量極高
畫畫既識3D大有人在
唔知點解香港人好似發現新大陸咁

而家就係要你又熟3D 又熟2D 先叫做勁
再之後可能就係要用埋AI
唔識畫都唔會識教
識畫唔識教既有
唔識畫既識教,係偽命題
畫畫會折壽,不了
BTW 唔知 二創/已有IP題材 參唔參加得
(因為參展資訊只有提及booth size & 價錢, 唔覺有講題材限制)
第6屆 我都有行
都有買到一本初音繪本
.
比起同人場, 其實我鍾意文創展既形式同風氣多D
比較多攤都係以展示畫作為主
(精品係有, 但佔既比例會少一D,
整體感覺都係以畫作來說話 多於純粹追求銷售
同埋人流鬆動D, 可以同攤主傾談多D 交流到多D)
痴線 咁早 .gun

我啱先先至畫完

隻右腳隔離畫咗幾次 都係畫唔到 暫時擱置
條裙亂咁來油黑 唔知d反光點畫

歡迎大家估吓臨摹咗邊套漫畫
有出動畫 應該唔難估
【香港漫畫推介】《雪原上的春風 Breeze on Icefield》
https://lih.kg/3658757

試吓做點評
二創應該唔得
最近想重新畫返
但以前畫人頭個陣 個立體感都要磨好耐先磨到出黎
https://www.youtube.com/watch?v=0SX1ZUby_z0&ab_channel=%E6%9B%B2%E5%A5%87%E6%94%BE%E5%85%8B
上youtube睇見到呢個幾何透視 同盧米斯頭像 畫法

試下用D人像相黎練觀察

發現我唔係好識分佢係幾多點透視 同 捉唔到個消失點係邊
係唔係有咩要訣
有無大神可教下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞