畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

329 回覆
10 Like 0 Dislike
諗住接吓龍 搞吓啲色水嘢推吓po之後就死返去畫漫畫

似到大師都係一種榮幸雖然差得遠btw都係嗰句 一齊加油
首先多謝巴打。

真係學校學就半年。自己重新pick up就兩至三年。一直都有畫下RPG野咁。
真係開始畫動畫好大程度係因為睇咗jocat嘅A Crap Guide to Dungeons and Dragons同埋AC部嘅作品。咁我見香港好似唔多人畫youtube storytime animation(TheOdd1sOut嗰類),所以就想試下畫下自己鐘意嘅野放鬆一吓順便promote自己鐘意嘅野。

開一幅新 + 少許修正一下皮膚
前幾日見到一篇講蔚藍活動嘅文,文中見到糖水巴嘅攤圖,先醒起好耐冇過嚟打卡
下次RG有機會就過嚟認下親,唔知你會擺邊一日
https://game.udn.com/game/story/122089/7915022
lm
原黎中有畫畫po
多謝你推po
歡迎來多啲交流吓心得

推一下進度
.
被水瓶兄發現了我柒出國際了 非常慚愧
推po

買咗新漫畫來睇 順便臨摹

冇畫透視 淨係速寫咁畫 透視好怪
支持
我自己覺得 喜歡畫機械/車/槍槍炮炮等 精密野既人 心理質素係好好
因為往往要重覆地畫一D線條 (好似槍既魚骨, 多爪既車轆 之類)
亦都有好多精細既部位要雕龍雕鳳咁去慢慢刻畫
一定要好有耐性 keep住唔好心急浮躁 (加上要頂到疲勞)
先至造就到一幅完成度好高既作品

伊織
多謝支持
一直以來都畫得好rough

試吓下幅完成得多啲 推高啲完成度
嘩屌!係少女終末旅行
巴打識貨
呢套嘢除咗劇情外,就係欣賞佢嘅氣氛同環境
作者用咗好多功夫喺畫武器同建築上,如果要訓練體積感 同 透視嘅話,去臨摹佢啲圖都不失為一個選擇(尤其佢大多只用鋼筆去畫,比較隨心,都可以好似佢咁一筆過)
如果想更進一步沉靜喺佢嘅氣氛當中嘅話,建議睇埋動畫
動畫嘅配樂 同 畫面令劇情更有張力
例如呢首:
https://youtu.be/q8zRRvQMenE?si=CZ59LZfeqG1ej2Fe

(睇完可以分享下感受嗎
淨係睇完第一本
幾中意依種戰後世界嘅設定 周圍都係殘骸
同埋睇到最尾先知現實世界仲真係有半履帶機車
仲以為係作出來

不過一本cover嘅內容唔多 睇曬再進一步分享

畫一張麻子
雖然作者諗咗個空想世界觀出嚟,但其實好多物品都有現實原形
例如:千戶同尤莉帶嘅分別係英軍頭盔同德式鋼盔、尤醬用嘅係日本製三八式步槍、中段小千攞住部相機,應該係AF Nikkor 50mm 1:1.8D型號 etc.
我都好鍾意呢種戰後嘅感覺,文明崩壞後嘅寂靜,帶嚟一種平靜而稍為傷感嘅氛圍感

同埋一個小知識
呢個世界觀打仗之前,人類文明類似今日世界咁,你可以見到啲舊物會寫漢字同英文。
但經歷世界大戰後,眾多人類文明嘅紀錄同知識遺失,唔單止科技,連文字呢個語言載體都逐漸消失,所以你見到漫畫入面 喺食物包裝同埋建築上寫嘅係一種「簡體日文 / 英文」,冇漢字,淨係用幾撇筆劃去寫出假名 / 字母

所以呢套漫畫都有好多細緻地方值得發掘

開新一幅 也是RG的最後1/2張
貼下畫
唔知香港會幾多人睇少戰,有想過擺檔
https://naoki.fanbox.cc/posts/6894312

分享下呢幾年好紅嘅さいとうなおき 上年12月寫落,今日特別免費公開嘅文

呢位老師連載三年擔當高中生插畫大獎評審員
2021同2022年,得獎嘅作品都係高技術水平再加入當年流行嘅畫風
而2023年,評審團偏向揀,技術可能未夠成熟,但係覺得感動嘅作品
老師認為,因為受到AI風潮影響
所以高技術水平嘅插畫變到價值下降
受眾會更加鍾意有作者獨特性嘅感動性作品

白洲梓
支持
BTW雖然我自己冇睇少戰
不過上年麥花臣同人埸都有買到兩本 日本攤主的同人刊
(我特別喜歡這個戴帽角色)
.
同場都有點開心事
在另一檔艦娘主題日本攤 買本後
膽粗粗 將一本自己的劣作給對方 (純粹交流 認識一下繪友, 無求)
之後意想不到 獲贈一本艦娘旅遊繪本
能夠以畫會友, 達到自己參同人既目的, 都幾開心難忘
成日睇佢啲片
又買埋書

[試筆]
frixion ball slim 真係好正,
點畫都無咩墨渣係個筆頭度,
以前我實話乜筆都畫得
而家不想用其他牌原子筆了

[MTG]精靈龍衍生物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞