畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

312 回覆
10 Like 0 Dislike

最近鍾意咗畫食物
https://youtu.be/-M4NRto2pzY?si=gKFxlKPU--69mSaE

平價支那牌子 android table 畫版

兩張用係Aldi買嘅平價Comic Marker畫嘅圖
普通人搞一次會損失幾錢?
電繪嘅優勢係可以唔使擦走啲方體
直接開新圖層就得

https://youtu.be/Eq3uxeA0LqI?si=0YsWeiew9jjiprlH
呢段有講啲由方體變人體嘅基本概念
同埋要注意嘅地方例如方體嘅面向,見到底定面
我所知呢種畫法係幾普遍
好撚貴
RG都好似要成兩千幾
RG一日700姐 正常唔會擺曬三日嘅
可愛 色調好看 支持

目標是 RG31的蔚藍本

是日靚午

貼下堂先
會唔會轉個頭俾細路偷左去呢

大家估唔估到呢個咩黎?
塞條龍入旅行喼?

9估
戴頭盔嘅戰士
蝙蝠車?
推一推用畫插畫既思路畫漫畫 好似同自殺無分別
畫好線 加埋網點, 視覺效果即時提升唔少
好似近年既新式厚本港漫咁 支持啊蠔巴

更新一下進度 也印刷了點掛布 貼紙來玩玩
新手自學,想問下畫仰視/俯視/某部位因近距離放大的圖,比例要怎樣捉
舊至新,最近畫的3張,摺紋不太會畫,最近開始試畫,俾d意見

小小意見
如果覺得唔啱聽就算了

其實之前睇到你份初稿已經覺得會炒車(馬後炮)

幾個問題

1.格大細唔識分
你而家分格係根據每格張塊嚟畫
要唔係「重要度」嚟分
簡單講 第三格句「只是...」唔係重要到要擺最大格
擺大格只係你想比人睇張畫
呢一頁最重要個兩格 係開頭第一格同收尾最後一格
最後一格分割咁細,完全表達唔到女主角欠缺嘅嘢有幾重要
如果佢係欠缺嘅嘢係重要
就放大嗰格 放大埋表情 代表佢真係缺乏

2.角度問題
最低三格全部同一個取鏡角度
而且第四格第五格動作相約
好悶
更加扼殺咗最後一格應該要強調女主角欠缺嘢嘅重要性

3.時間表達問題
本身第一格陽光射入屋
其實可以隨住時間,陽光愈嚟愈弱
話比讀者聽
條女由日頭hea到日落埋

會造成咁多錯誤
唔單止係你用插畫角度 想強調啲畫比讀者睇踲心態累事
更重要係你無畫name 無圈過稿
就直接將幾格插畫湊成一頁漫畫比人睇
你三個問題 喺畫分鏡圈稿嗰時已經可以發現到

下次可以圈咗稿先 先再慢慢雕稿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞