畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

596 回覆
12 Like 0 Dislike
唔該Ching
其實plan緊可能遲啲整一set嘢join文創展
雖然個問題問得太早,但我想知應該點定自己價?自己去set定對面比?定到時跟其他有接開job嘅Ching學好啲
香港對畫嘅需求好少
再加上香港太多人畫畫
而家好少少嘅係vtber圈
但係成班出過書嘅漫畫家同你爭job
所以我唔係好讚成以搵錢做動力嚟畫畫
好快心灰
價呢樣嘢 你睇下其他畫家IG/twitter幾錢
再評估返自己實力,同交貨速度去定
參加文創展好呀
聽講某出版社嘅人會喺文創展派卡片比畫家
但你都係畫多啲嘢比人睇先
唔該曬咁多位Ching
趁呢排得閒即刻整返堆嘢先
歸根究底都係香港文化產業低迷
雖然支日韓台一堆垃圾速食手遊
但就係呢啲野製造咗美術需求
巴打,坦白講你份稿係幾有feel既

唯一可惜就係你放低咗兩年,如果唔係 可能唔止依個高度希望你黎緊加油 儲吓作品 儲吓人氣
thx Ching
推下PO
Hololive空媽嘅生日fan art

佛誕推PO (圖文無關)

又隨便畫個原創角色
齊推po
好睇喎,比例骨架擺位都好正,睇就知巴打擺過唔少心機同時間研究,唔係求其過骨用上色掩飾崩壞位就算
你咁多顧慮,又喺起稿階段kick住唔完成,係對自己要求太高、完美主義者嘅象徵
快啲pick up番,無需對自己咁harsh,唔好白費

而家發覺呢d 簡簡單單仲多人like
都開咗個ig 畫濕鳩貓
一日follower 等等我之前認真畫半年
睇黎要轉下呢種style
擺得多心機唔一定畫得啱
畫得啱又唔一定自己覺得好
到自己覺得好又唔一定人哋都likey
如果呢種style都係自己鐘意畫嘅就轉下都無妨,最緊要畫得開心
唔好因為想要流量就畫d本身自己唔想畫嘅野
利申畫咗三年先得twitter 200 fo
咁都比你講得中
所以由一開始畫
我就無諗過咩有無人like
最緊要自己滿意
好有<<藍色時期>>FEEL
顏色用得好好
有鮮明對比
但分鏡同台詞略嫌冗長
當時一拎出黎就比人認到係reference左look back同藍色時期,勁surprise
當時都比人講過,比人話太多字skip左
我自己畫完睇返都覺得有啲位安排得唔好,特別係第二頁本身想一頁過做完個對話同show下主角間房,然後就安排到好逼
呢頁中要係畫得最耐個頁
後面太raw就唔好了,可能遲啲再執下先
唔...講直白啲
我自己覺得最差係台詞
分鏡你捉到用神
大約知道點做

第一頁 乜嘢叫「很不錯」
好就係好,不錯就係不錯,很不錯只係中學生用嚟撐字數先用嘅新詞
而且「出去玩」 唔會用好/差,正常係用心情,即係開心/高興形容

第四頁同第五頁
點解「不行」要講三次,「為甚麼」只係講兩次
從構圖同埋故事重要性
「為甚麼」都重要過「不行」,所以應該重覆強調

分鐘
第三頁開頭 其實電話響>主角發現,就可以直接去講緊電話
畫多格去拎電話有啲多餘
不過呢頁有樣極重要嘢你係做得好好
就係將台詞放係畫格上面
因為呢頁最重要係傾電話嘅內容
而唔係畫面
呢一點非常重要
你做得好好
感謝Ching賜教
第一頁台詞差同第二頁畫面多餘都好認同

不過關於你講「不行、為什麼」個part係因為我個主題係完美主義,個重點係個主角係一開始就不停否定自己幅畫,唔係日漫狂loop「為什麼」個種
我明你講乜
但你嘅解釋更加突顯咗 你唔識講故事
如果你認為 否定自己幅畫
咁你應該係「不行」嗰頁就比主角發脾氣
破壞幅畫
之後「為甚麼」嗰頁就抱頭大叫
分鏡講求嘅係「強調重要性」
如果你覺得「不行」先係最重要
咁你「不行」嗰頁就要有震撼嘅畫面
而唔係擺喺「為甚麼」個頁

不過就我嚟睇,「不行」同「為甚麼」都係主角喺度否定緊自己
所以不行講兩次 為甚麼講三次(最重要嘅嘢擺最後)
係更加符合編排嘅邏

唔知你明唔明我嗡緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞