畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

312 回覆
10 Like 0 Dislike
可以試下縮細個頭
隻figure大概6.5頭身
你果幅大概5.5頭身
每畫一樣新嘅野都攞一樣野比較size

例如畫完頭 畫個軀幹就用個頭嘅size做比較 知道軀幹大概係一個半頭左右 然後就喺個範圍內畫身

同埋畫嗰陣 keep 住隔幾秒望一次要畫嘅對象 keep住同自己嘅畫比較有咩分別

不過老實講我比例都唔係捉得好好 下半身同條腰比例捉得唔係好啱
跟機

習慣臨摹嗰陣留意埋紅色嗰啲位
(是有名的不過唔記得咗
就會容易啲睇到邊啲位錯咗或者冇畫到
例如我畫呢幅鞋與鞋之間嘅空位明顯闊咗
係咪 負空間?
啱啱google咗係
唔該巴打
激鬥戰車?
今日有啲靜
攞漫畫其中一格推下

打返個卡 推一推po

下一集DnD片嘅WIP

反轉部電話再睇一次

推一下進度
.
周末參了同人活動
在不太快樂的時候 意想不到遇到蠔油巴
傾談了很多畫畫的話題
更加喜出望外是收到蠔油巴的水彩手繪 而且是喜歡的角色
很及時地 為我打起了精神來 感謝
唔好介意

如果呢個就是你認定畫風 咁我收皮 係未了解既情況下 俾意見 ,同你講聲sorry
一直覺得糖水巴打既圖屬性同我差唔多覺得交換作品應該幾有趣

不過依排究極忙半日剩係交得出依啲貨,hea咗好多位 又無咩執過個比例 又畫錯咗啲嘢,希望巴打唔好介意,有機會傾畫畫嘢,我都好開心另外想講件衫有上色,入咗電腦就無咗
另外想講吓 如果有巴打有興趣交換作品我超樂意同大家交換
https://www.youtube.com/watch?v=6S0LEPakM_8

IPAD專用新畫畫APP(免費)
謝謝手兄
其實星期六同蠔油兄都有傾談開
呢區正正勝在 有好多 技術性/畫畫方法既討論交流
睇完 細味一下 往往都會多左idea/ 增進左一D知識
.
與其說是風格, 可能更加貼切既係 我習以為常既方式
可能追溯到初初學上色個陣 參考初階教學+少許個人喜好調整
一路apply到現在了
.
跑一下進度 + 貼上一個清水圖
如果大家有興趣+不吝惜 嫌棄的話
也可以在上面塗一個 分享一下自家的眼睛上色style
謝謝蠔油兄, 當日真的很驚喜
也可以說是我在整個活動中 最(+唯一)感到歡樂和享受的事
.
不時會見到畫師/漫畫家會運用自己的畫風 繪畫他家角色的guest圖
感覺特別有趣,也正是我收到這幅手繪的感想
reshade 舊作
接下巴打龍本來想畫曬佢但真心究極忙,有冇巴打願意接手上埋色或者接龍玩埋落去另外糖水巴我有少少意見想講吓

畫眼既時候真係照手掃巴打所講,察覺到巴打有啲無注意到眼球既立體,有種照習慣畫,無咗一份如果個頭角度係咁 眼球應該點樣呈現既思考

另外想講吓係咩重量感 例如馬尾長髮同埋絲襪都無咗佢應該有既重量,咁樣都好影響到個實感

最後如果啲手腳可以處理得精細啲就會更好雖然依一點我都做得唔好
得唔得 分享下 接私人委托點收錢

用個人銀行 好易當成 商業用途
ban account
用payme 支付寶 嗰啲支付app 過冷河就得

剛剛續續畫咗一個星期終於畫完呢個shot,畫到後面開始無力 我諗我應該好多基本功要執

伊織
謝謝蠔巴
完左6 月RG 時間冇咁趕的話
可以抽多D時間鑽研一下 (手手腳腳同上色)
.
接龍玩法好正
BTW由於我都係上左年紀既阿叔
蠔巴這幅反而令我回想起I'S / 桂正和
巴打動畫既節奏好順暢介唔介意講吓學咗幾耐,同埋點解會挑戰動畫依個咁難既界別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞