畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

861 回覆
16 Like 0 Dislike
柒咗 覆錯btw我認同巴打你既講法
yes exactly係我腦個畫面仲有埋crosscontour
既然我哋喺呢個角度見到咁大面積手背,理應唔會見到綠色線部分咁多
不過係「錯」抑或創作者刻意咁做只有佢本人知
可能佢覺得強調到手個立體外形做到佢想要效果
一律用畫風問題就解決
其實諗深一層都的確無話對錯,只係有時睇佢啲畫會覺得 :嗯?點解係咁畫既 既感覺
睇得多咗 就會覺得佢啲畫係咁架
Drawlingo
6 day streak
你今日畫咗未?

要練透視了 對鞋畫得好kick 決定求其來

原圖

開一幅新的黑妹
加左啲新紋理

感受到內衣係棉質
習作

用的是這款棉質pattern 質感不錯
Drawlingo
7 day streak
連續畫咗一個星期了

重新臨摹多次day 1嘅畫 再改少少野
對foreshortening唔熟 隻手卡咗勁耐關
隻手最尾都係好奇怪

原圖
習作
喺thread post咗,呢度都post下,sor for 洗版

想分享一下自己漫畫視覺效果上的光影的心得,也當作備忘紀錄
大概對大佬來說很基本或者有更專業的方法
以下的例子是人物們在密閉的地牢裡,光源是牆壁上的火把
步驟如下:
1. 首先當然是把人物繪畫完成並上色,以及人物身處的地牢背景(由blender渲染)

2. 環境陰影:混合模式為色彩增值,我選擇了灰褐色和灰紫色的漸層(褐色在光源方,紫色在陰影方);不透明度隨意,我選了比較暗的色所以調了50%。

3. 環境光:混合模式實光;因為光源是火把,用橙色噴槍在角落隨便輕輕塗一下

4. 人物光:混合模式覆蓋;不透明度方面越透明光越弱,因為光源距離人物大約數米遠所以我在這裡用25%,顏色用了跟環境光一樣的橙色。在人物會被光照到的區域塗抹。

到了這裡最基本的光影邏輯已經建立完畢,想敷衍過去或者降低此格存在感的時候我會停下。
否則,繼續以下步驟來建立更完善和諧的光影:
5. 人物陰影:選取步驟4的人物光圖層的內容,反轉選擇範圖,建立圖層蒙版,然後在此圖層本身用填色桶填上環境的灰褐色。在光線充足的場景/輕鬆的氣氛下通常並沒有此圖層。

6. 人物細節陰影:色彩增值—平時我會使用有點透明的線性加深,色彩會更突出;但由於場景昏暗的關係我用了色彩增值,跟線性加深的分別是灰暗一點,會跟底色融合更好。在頭髮和身體細節處比如耳朵眼睛附近塗一下

以上就是我在漫畫製作時如何繪製場景昏暗、光影強烈的畫面。
樓上好有益

感覺到骨架好似有問題。我係唔係應該要再由基本骨架練起?
係有問題
原因係你練習嗰陣無除角色啲衫

第一張就算著咗高踭鞋
小腿都無可能咁長
當你大腿小腿1:1咁長
你個下半身差唔多佔咗個人7成
而且你係畫錯大腿短過小腿

第二張
主要係膊頭太窄同手前臂同手上臂中間關節太粗
動漫畫風關節可以唔洗畫太顯眼

要練骨架就要搵啲全裸圖嚟練
除非你有信心畫到衫入面嘅身材比例
唔係就練極都無用
OK thanks。
頭先係line of action度搵咗個7個全裸pose練。順便係之前humble bundle 儲嘅書搵練習靈感。

Reflection:
1.感覺到自己係處理立體方面有問題,係有少少進步不過有少少似努力用錯地方。
2. 好似開始get到點解會用錯方法畫骨架,
單憑個腦畫成個人出嚟係好撚難嘅事
我覺得可以再行前一步,畫咗畫家三大好朋友先
方體、柱體、波波

有冇睇過cake boss?想像吓整蛋糕
啲高手可以整到外形好靚,車又得,恐龍又得,搭間屋都仲得
但核心始終係將啲海綿蛋糕搭起
最緊要整咗呢啲building block先,外面啲忌廉、色素點撻上去通通係後話
https://www.youtube.com/watch?v=xBAeNpReNQ0

【初學者】首先要知道的是如何畫漫畫!
有繁中字幕

學畫場景畫到有啲氣餒
臨摹返人像

原圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞