畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

302 回覆
10 Like 0 Dislike
隔咗兩個星期無畫嘢 重新出發 漫畫真係好難畫好似推極都推唔郁個進度咁
畫咗幾個鐘都係得依啲
巴打進步得好快加油
腳既立體真係好難畫 其實我都好驚畫腳
Btw係咪明日小路
小麥色正啲
見佢條片入面畫盒 d線都係睇落平行 微微converge

我諗畫人嗰陣時 睇畫咩決定咩透視?
因為畫一面 例如正面 側面 背面都係一點透視
畫兩面 例如正側面 涉及兩個面 就兩點
畫三面 例如頭頂加少少正側面 就三點

eg上圖大概係一點 下圖兩點

另外睇係唔係wide angle
唔係嘅話畫人嘅盒應該好似佢咁 少少converge就ok
唔使搵消失點 因為個消失點喺好遠好遠

利申
純粹9up 仲摸索緊 唔知啱唔啱 有錯歡迎大家指正
遠鏡通常消失點拉到好遠 類似片入面個方形箱咁
多謝讚賞 你都要加油畫漫畫

其實進步唔大 而家都唔係好敢原創
諗住上 line of action 集中火力畫腳

另外
答啱咗

套漫畫痴線

咁樣畫跳繩 畫足差唔多十版
唔知係唔係rotoscope出來 就算係都好癲 睇得出作者對作品好有愛
建議大家有機會可以睇吓

至於臨摹嘅圖係依幅

有原圖相信都高下立見
樓豬就算臨摹都其實唔算臨摹得好好
其實detail 位,我都訓練咗自己好耐
如圖一為例,
你可以嘗試觀察你ref 嗰張圖最深色及最淺色嘅位置先
因為想令到一幅畫可以做到真實感,我認為要首先做到立體感先,而立體感需要了解圖像嘅光暗位。

線條方面亦需要多加練習,畫到基本形狀、令睇你作品嘅人明白你畫咗一位正在舉起雙手歡呼嘅男士,確實係一件好事。不過因線條上感覺上未夠肯定,而且過於淺色,所以會令人覺得淨係sketch緊咁。

所以眼要睇,你亦要控制手部肌肉。

希望我講嘅嘢唔會俾到你一種老屎窟/aggressive嘅感覺我有亞氏保加,講嘢有時唔識令人舒服啲,我係真心想俾有用嘅意見ching
比我發現心心眼
介唔介意些牙吓dreadlock形狀咁複雜點做
多謝你詳盡嘅建議
我最近將第三幅畫到比較接近完成品

你嘅意見唔會唔舒服
我覺得你講得好好 對我幾有幫助

我的確落筆唔太肯定 亦都冇太留意到深淺色
原圖係咁

睇落好似冇一個特定光源 應該唔使諗光影?
我諗最深色應該係件黑色衫領 最淺就棚牙
我陣間試吓加深色d 睇吓效果點樣

謝謝蠔巴 也是伊織
基本上每樣物件都會有光源,有時候甚至會有多個光源
如果你覺得光源唔太明顯,有可能係物件離光源比較遠,或者光源亮度比較低(例如陰天/燈光昏暗)。

落筆未肯定唔緊要,只需要練習多啲、對眼就會睇得更準,到時就會有所進步
落筆未準都唔緊要,可以試吓輕力畫咗大概嘅形狀先,到覺得嗰條線係準確,先大力啲
畫錯咗都唔大問題,到畫啱條線再擦返錯嗰條線都OK,用鉛筆畫畫容錯率咁高,根本唔需要擔心
另外建議畫畫前,刨返尖支筆,畫畫會更開心

對眼嘅光點係心形,我畫咗呢個小detail差唔多兩年
你係第一個講

Dreadlocks 我都係第一次畫,本身都冇乜信心,唔知點處理,亦諗咗好耐
我起咗大概形狀之後,就由左下嘅頭髮開始,好似畫鬢辮咁不斷重複打交叉咁,而畫筆嘅透明度大概70~80%
成個頭基本上就係不斷重複呢個步驟,到最後再畫返少少highlight就完成

但係原圖有啲位太暗,線條唔明顯,但我又唔想自己畫出嚟就係呢個效果
所以就俾少少想像,加返少少highlight落去,令到成幅畫個視覺效果豐富啲

畫左少少速寫
讚好,留番個名先
超級感謝
正嘢thx bro抽時間解答
傳呢個星期公佈嘅M3 ipad pro 會用凹凸玻璃
即係畫畫唔再需要貼moon貼
用過類紙膜一排但成日畫畫吓成張甩
而家慣咗就咁畫
我最後用ipad畫嗰段時間都係玻璃貼
隻手控制到畫到好線就唔貼啦
而家用wacom 勁快磨蝕筆頭
幾年前喺信和買咗一張包貼埋,手感一直好好,而且冇甩過,好慶幸自己買咗
between未畫完的
自己將張照 變 黑白灰

就知光影

電繪 9成人都用呢招 檢查明暗
唔想變做設備撚

12.9 本身已經覺得好細

如果佢出16吋 好難忍手

14就算 冇感覺
我自己覺得難 12.9係因為第一代連邊同A4紙一樣咁大
方便攜帶 同比例上令人易當紙畫啲
16"就太大同比例唔似紙 仲要價錢上可能上2萬
我覺得未必有機會出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞