畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

861 回覆
16 Like 0 Dislike
場景同人像都係由 點 組成
照臨可也

東方獸王園 --孫美天

開個新草稿
始終畫人像多過畫其他 畫其他冇咁順手

不過都試吓畫場景先 因為都想透視練熟手啲

我去大陸畫156一堂三個鐘,就算你超時一個鐘都冇所謂

你話我衰都咁講,大陸真係平勁多。時間又flexible,人又冇咁多句
其實想問吓油畫啲松節油要換嘅話可以倒去邊?係咪廁所沖水?

推po

畫錯好多野

原圖

推 Po

開幅新草稿
其實想訪問一下畫區的各位 有沒有實體的電繪課堂可以推介一下, 感謝
實體全部都係放牛班 死心啦 先上K大再搵D大陸班搞

GAME JAM 谷果邊D題目畫
#ART JAM
Medicine (醫藥),
題目更新會於每日香港時間2300左右更新。
其實現在學畫都多左好多參考資源 書本也好 Youtube也好
不過其實我最想學既係 用甚麼筆刷,setting,力度同步驟去做
(始終自己天份同悟性比較低,就算係睇片,感覺都係睇緊魔術一樣,見到個cursor郁幾下就成型,但當中用既筆刷比較少提及 筆法就更加抽象同難以隔住螢幕來了解, 所以先想實體地去學一學)
.
如果有畫師 畫友可以 補習/學車補鐘 咁既形式收費教學,其實更加welcome可以針對唔擅長既地方補強一下
我見D谷友話上咩網課
跟住咪每堂派張唔同題目俾佢地跟住畫咁
跟住得閒咪老師同你講咩問題
唔得閒就搵助手批鬥幾句咁
可能有D巴打鐘意咁學
間間網課內容唔一樣
有啲係用範本教你點上色
然後比同一張你
叫你上色再點評
謝謝碌兄
大陸班係咩形式的?
聽過有啲係困喺個校舍度幾星期密集式修練
我明你個struggle
尤其好多片同artist好興話
用咩筆咩setting唔重要,最緊要知基礎云云,然後示範點用default圓形brush做到好靚
佢哋唔為意自己有能力做到呢樣,係因為自己已經識得駕馭啲brush,個腦知道點做會有咩效果,但對啲唔係一點就通嘅人嚟講,其實係要break down當中每一步嚟吸收先至學到
只能話同任何科目一樣,好畫家唔代表係好老師

我報New Masters Academy時都有類似情況
有啲大師,教嘅過程淨係不斷嗌人feel,一堂之間唔知講撚咗隻feel字幾多十次,又有啲會一路教一路語無倫次
但當然都有好好嘅老師,真係好systemetic咁教,真係有學術效果嘅curriculum嚟

我都試過CGMA,佢哋就真係好structured好intensive,拍得住讀bachelor's degree啲堂咁
可惜太撚貴棄咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞