畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

861 回覆
16 Like 0 Dislike
講漏咗我覺得實體未必就解決到個問題
關鍵都係搵個啱自己個老師
唔啱嘅老師,就算佢兜口兜面喺你面前,問佢問題都一樣係不得要領
謝謝嘆大 非常準確地形容到我面對的狀況
.
其實我唔求畫到好精細華麗,只求搵一D 主流/聰明D既方法去同上色(頭髮,衫,皮膚),始終社畜時間工餘有限,希望可以令畫畫過程順利D 享受到畫畫既快樂

密集式係為考試/搵工 出去實體班十有89都係放牛咁 比張圖你抄 抄到下堂講10零分鐘加D雞湯充下字數咁,咁我個人覺得抄圖我反屋企抄都得洗係你度比錢你自修?抄圖有問題唔識去D大陸/外國群問一定有人答你,咁上網課有咩唔同網課會先講2-3小時powerpoint跟住派功課 有助教跟同改咁樣LO 你要學上色呢家主流都係先固有色再色彩增值圖層上陰影 呢D K大班有教,但唔建議香港班性價比唔高
筆刷用19號筆刷加噴槍夠你畫全部野 其他筆刷一係你要玩筆觸一係做效果 一係減少D重複性勞動做質感,想知點用去YOUTUBE打油畫筆刷技法之類既野搵下 ,要筆刷去淘寶搵1.5人仔就有
謝謝白兄資訊 我study一下

搵到一條幾Detail既頭髮上色教學片,好慷慨既展示晒步驟同setting
https://www.youtube.com/watch?v=XJ_Fb5QBMXs
Credit to "SomeNormalArtist"頻道
.
Youtube都有好多畫畫/上色教學
由於我自己悟性低
好多時感覺係好多必要既步驟都有所保留
你會見到佢畫, 再擦走+blur來推返鬆, 做左3樣野
但教學會只同你講「畫」呢一個step
.
同學車好唔同, 所有野係好scientific, 俾幾多, 扭幾多 回幾快 師傅會教
你肯比錢 導師就肯教, 一定學得識點渣部車
學畫唔同, 有時搵到既教學比人感覺係 好驚「教識徒弟冇師傅」
打個比喻, 不論轉個街坊彎 抑或係 髮夾彎,
佢只係會教你 「扭軚」, 但扭多少 快慢 佢唔會教/ 只會好抽象咁講
亦都唔會教你入彎之前要收車 轉完隻彎要回軚 呢D必定要做既野
.
如果有類似上面既教材/課堂, 內容同步驟係清清楚楚
其實我相信好多人都唔介意錢
去得學 都係想精進畫技, 唔想不斷磨蹭而又突破唔到現有水平
不過好多時結果都唔fruitful
.
對不起 以上只係我作為一個畫得唔好又藉口多多既人既少少感受
識畫畫同識教畫畫兩回事
兩樣都識嘅人萬裡挑一
畫師想搵錢唔係接單就係賣課
好多都識畫唔識教
YouTube搵多啲唔同既人嚟偷師
各各都學下
不過有時樽頸位真係要比人屌下先改到
樽頸位中
唔係你悟性低 Youtube教學好多都係講皮唔講骨因為要SELL課程,另外如果真係認真講唔係人人都有心機睇咁長既片,你係YOUTUBE睇果D係無系統東講一D西講一D咁樣所以係連貫唔到個思路好正常。
以前中學出去學都係咁樣比人HEA,最後都係係大陸D 素描貼吧/CG討論區 睇人互屌學野
互屌好勵志
謝謝白兄厚道
其實大部份畫畫之人都係靠自身努力去提升畫技,偏偏係我畫唔掂 仲要呀支呀左要求多多, 真的很慚愧。在呢個post之中煩到大家,亦都相當對不起

斬件教學對我來講並非壞事,聚焦學習一兩項技巧,易吸收又冇咁顧此失彼。

就我自己而言,只要有課程可以解決到目前畫畫上既疑難,我覺得絕對值得幫襯支持。
唔止youtube, 參巧書 甚或 討論區有時都有討論某D技巧, 只不過我自己遇到既疑難係, 知道個方法也好,但自己嘗試起來都係唔太work (例如疊色做陰影,自己做出來一係好燶,一係就好flat完全唔夠立體感; 加冷色 出來效果就好似屍斑咁)。 因此 我搵實體課既出發點係希望得到指導 了解咩地方出錯左, 導致效果有所偏離。
有同感
其實我都唔喜歡一味 不明不白 地臨摹
反而拆解箇中技巧 再邊畫邊練邊記憶
對我來講比較有效 同 入腦
香港就算啦 ,根本搶錢 你估你係神童

4堂 每堂1小時多啲 收你一千幾蚊 你覺得吸收到/畫到?

電繪 先了解 筆刷屬性 之後玩熟 混合模式 ,已經大進步

畫班始終唔係art school
我覺得上堂都係輔助作用 要自己另外再睇書睇片
老師可以幫你訂學習方向,提下你啲盲點咁(當然好似樓上講post上網搵人指點都得)

唔好諗住淨係每星期show up個幾鐘頭就會有啲咩成果

至於價錢貴就香港通病,基本上學乜都係咁上下價錢了

謝謝手巴提供
.
BTW 我覺得 brush完
再用blur tool 抹返散 呢一個步驟都幾有作用
唔少既教學過程之中都會有做, 但 有所保留 唔會講
所以上面個教學頻道都好有良心 講得好足
最少 我自己可以從中學到新既頭髮技巧
網上真係寶庫黎 呢個實況主 啲live
唔洗訂閱就可以重播, 大把上色技巧吸取

有啲上色底 應該會明做緊乜

跟我一起在Twitch 上與看amana_3_! https://www.twitch.tv/amana_3_?sr=a
其實如果真係做到 on demand, 你想學乜野技巧 佢直接教/拆解D乜
就算$2000 一小時課也好, 都絕對值得俾 (總比 上幾節放養課有作用)
.
像碌兄所言, 課程係幫你開啟度門, 了解左所需既步驟同setting
其實之後自己都要再練習同apply, 提升個熟練度
掌握好之後, 才proceed去下一課, 學新既野 > 自習熟練 > ...
呢種係我最想搵既教學模式
多謝您 手兄
而且係實時 冇快鏡skip的, 我好好參透一下
有件事想問下大家
大家係點設計自己logo
日本鍾意用自己畫風畫個替身比自己
或者係用招牌角色做logo
香港好多鍾意撩隻公仔當自己
大家有乜睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞