畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

861 回覆
16 Like 0 Dislike
有冇iPad pro 可拆類紙膜 巴絲分享實用感

要求:冇咁易 印上手指油 / 套上後 冇咁易彩虹紋/

最緊要既係 還原色彩 ,唔想用上後會壓暗畫面/有顆粒

用緊呢張 開始殘,係還原到色彩,但好易有彩虹紋/油

希望有推薦
習作推po

甜點貓 支持

不同個性的黑妹
而家星期五無得再見到佢
(利申:冇玩遊戲 所以唔太清楚 )
如果毒兄你指既係 3D短劇場
我都覺得幾討人喜歡
特別係 3D版既五官同表情係多一種 溫柔同容易相處既感覺

開新草稿

為TRPG / DnD podcast做準備畫嘅一張圖
TRPG做creative prompt果然正
好耶
畫完一本sketch book了 可以開本新

原圖

https://x.com/tsubonari_8/status/979940553105158144

喺Pinterest見到好正 就好hea地臨摹咗
建議樓主應該開始學骨架
係呀
睇得唔夠仔細
畫到隻手甩咗骹
Drawlingo
2 Day streak

獻醜
新sketch book第一幅畫
都係倉猝臨摹出來

原圖
上bilibili打keywords,所有技巧類嘅野我都幾建議上搵

香港YouTube 個d好多都係方法畫法,成套完整嘅教學bilibili有好多,有好多片都好長,一路畫一路講成個完整嘅過程比曬你睇
me see see,thank you~
Drawlingo
4 day streak
好耶 連續畫咗四日

希望可以畫得愈密 畫得愈快同準

原圖
(舊)習作推po
Drawlingo
5 day streak

唔太明上面隻手點解咁樣畫

原圖
手板係兜形
佢誇張化咗呢個兜形
手指公metacarpal同面頭浸肌肉嘅outline比正常更突出
然後上面個lump應該想表達若隱若現嘅手指公
Thanks
原來係咁
我都試過擺一樣手勢來睇 但都唔係好似佢畫嘅咁樣 所以唔係好明
巴打,我覺得大概係咁既意思

我間唔時覺得牙博有啲位仔細睇係畫錯覺得佢啲隨筆,一筆過畫錯之後唔改

蔚藍黑妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞