畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

861 回覆
16 Like 0 Dislike
推po

透視練習 透視都幾考驗耐性
初初都用間尺認真對住消失點畫 之後懶 對個大概位置就算

本sketch book 仲差幾版就正反兩面畫曬
以後都唔再正反兩版都畫咁傻
推po
琴日見到呢個筆刷set裝咗嚟玩,幾鍾意
https://assets.clip-studio.com/en-us/detail?id=2094247
早排買咗盒copic黎試吓 順便參加埋copic award
點知一畫就係一個月高估咗自己既能力講返幅畫既主題係:告白
想講少女每一發告白都充滿掙扎同需要大量心理準備

今次想試吓以情感做主題 睇吓畫得出咩

另外今次係第一次用copic畫嘢 就諗住畫個穩打穩扎既動作,唔好搞咁多嘢,結果因為嫌個動作單調得滯,反而係加咗一大堆完全唔識畫既嘢入去,結果研究點畫加畫錯,依幅成為咗我重畫咗最多次既畫 粗略估計好似係啱啱10次
蠔油兄
好多周邊既元素都繪畫得細緻 (花 水流)
同埋都好似有些以往既作品一樣 會有一種more than角色既意景表達出來
睇得出 投放左好多心機在幅畫上 支持
舉手投足都有肢體既柔軟感 睇得好自然 好舒服

推個進度
另終於甩P,可以俾Like了
我想做到好似7th Dragon個畫風。 (第一代,唔係20202三輪士郎個畫風)
不過故事會想講係一班DnD玩家嘅故事係香港成真嘅故事。

頭先就咁插張圖入3D scene睇效果。
外加Walk Cycle。三張共12格。

7月新番做這個
你終於上水

飛上來

摸魚

摸魚2

試下整到郁先,原來剩係頭頂已經好多位會郁
如果有柔軟感就好
女性體態嗰種肉地感覺好靚
多謝糖水巴打花同水都畫得好痛苦先叫似少少樣意景都係盡量做啦,巴打feel到 我都好開心
雖然我畫完第一感覺係覺得好似揮春我喺有底色定無底色上面都掙扎咗好耐 好似有就完整啲 無就清新啲
你咁樣講一講, 天馬行空一下
呢個背景紅色 花朵 女角轉一轉服裝 加個圖案外框
可能又可以碰撞出一份懷舊既特別感覺

(類似咁)
都好黎緊新年就向依個方向試一試
可惜我冇精細既畫功同耐力
如果唔係
可以拼湊到一套春夏秋冬
(配合返季節既背景色, 花 同 服裝,
比方說夏天係天藍色主調, 白色花朵, 清爽衣著/浴衣
秋天就黃色調, 黑絲 ... )
畫好 再一字型排開showcase出黎, 諗起都開心
試吓啦逼吓就會慣,試新嘢好痛苦 但係畫到滿意既就會驚訝原來自己都得

上水圖

頭先八下原來steam 做緊50% off
想問下除左序章之後,
仲可唔可以搵返呢套衫玩?
https://www.youtube.com/watch?v=CfiQiSFfiKM&t=468s

漫畫家介紹銀座伊東屋
一共七層嘅文具鋪
應該之後一路都係得啲村姑耕田衫著,不過都好可愛
btw件羽衣嘅來歷係好撚神奇唔知動畫會唔會講
見PV片頭應該第一集有,
之後去種田就好似無,
但遊戲中後期有返去原本個神界
唔知會唔會換返原本果件
https://youtu.be/weHbiZvieAs?si=I31QSMG_WDzOUAdM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞