畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

867 回覆
16 Like 0 Dislike

それは違うよ

純粹係貼紙
剪裁後貼在500ml空罐度, 希望看起來似聯乘飲品

小心傷眼(物理上)
做咩咁experimental
用黑白mode畫,我畫既時候都睇唔到啲色。全部色飽和度用晒255,因為飽和255會因為密度而有深踐色。你轉返黑白mon就睇到係簡單shading嚟

本身諗住飽和度random,想要不對稱,畫畫下太煩所以較咗255 算。下張應該會花多啲時間整色碟,會再彩紅啲。
lihkg up圖好似降到360p 咁
諗唔到點畫個背景
上色同動作又怪怪地

可以上 magic pose 網頁版

自己慢慢扭位置
click右上個HD掣會清返
https://x.com/ezura_fx/status/1803885501558206475?s=46

用ipad/手繪嘅大家
強力建議買呢舊嘢
護頸用

RG場後繪
黑絲好似 第一次見

有feel

FIGMA間公司都出素體公仔
大隻過SHF
但現實面相現實身材
由procreate轉去csp一排表示:
csp啲筆刷對新手嚟講簡單易明得多
謝謝
亦由於黑絲與排球服是兩樣扯不上關係的東西
所以碰撞出另一種效果吧可能
.
另外 真的覺得可以堅持一直畫同一個位角色的人很了不起
只畫了幾張貓貓 已經有些疲勞和不耐煩 老是想畫別的角色
PROCREATE太多筆刷
係方便現實有畫底嘅人用嘅
但初學新手好多用唔著
2B同6B鉛筆乜嘢場合用
無讀過ART/VA未必知
同埋圖層數真係太少

第一張圖俾大家估下嗰64個8x8嘅sprite係咩嚟。
巴打諗住整game?

d items 都幾多元化 有嘢食,有武器,有decor
,有雞...
似會喺stardew valley出現

轉畫一個新姿勢 試一下視覺效果
係呀。我而家練緊pixel art就係為咗整自己嘅RPG game。

而家發現原來Unity可以直接import aesperite file 。兩年master空檔期過咗之後我已經唔記得哂點用Unity。 而家先記得點用Sprite Atlas。
如果唔追求靚畫面 整傳統回合制jrpg可以試吓用rpg maker
steam度見到幾易用
不過冇unity咁多進階d嘅功能 要靠plugin 加功能

如果用unity 嘅話 整做好似octopath traveller 嘅hd2d 風格應該會幾正
G持
用幾粒點表達到咁多嘢,仲要一睇就get到,諗深一層其實好癲
推po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞