畫畫互助互勉交流區[長期更新](2) 你今日畫咗未?

861 回覆
16 Like 0 Dislike
謝謝仮兄
骨架方面, 你一提之下 我都覺
應該都係衰貪心, 想畫面有晒上身, 肚, 同下身
於是透視同結構就甩左
真心感謝提示, 好老實自己都唔aware,
今次提升左經驗值
.
上色方面 好老實, 對比方面我都係未掌握到住 (都係比較flat 體積感唔夠)
其實應該要練習下光影二分,
不過工餘時間有限, 結果都係意志薄弱走左去畫爽圖 的唔起心肝練功
因為依期淨係練純正方體+骨架
所以一望圖就會自動望下順便臨摹
上色部份對我嚟講已經好配合
我自己好少上色畫開黑白
支持啊
.
方盒法對我來講都有地方幫到手
不過去到下身, hip位, 加上有透視角度的話, 我大腦都係處理唔到
(老實, 我呢幅右腰至右hip位都係硬畫, 我拆解唔到)
.
黑白有黑白好, 可以好純粹咁練到光暗面塊

синий архив

周末草稿
最近畫咩都覺得好樣衰
去練下基本功轉換下心態
https://x.com/ruca_812/status/1834580227009479023?s=46&t=-IDE1iyjILz5zYaAk7fjKg
毒大太謙虛了 蔚藍還是Vtuber也畫得正
如果同人場見到你的同人本 我一定掏荷包買

Twitter已fol, 中秋節快樂

中秋節 來貼個賀圖
祝畫區朋友們 佳節愉快 甜甜蜜蜜
做乜嘢
咩料
師兄有咩事講出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞