[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
個VIEWFINDER好撚廢
你當只係好過完全無VIEWFINDER少少既心態去用既話會好好多
明白
同埋我鐘意正面睇部機, 係有返個3角形既頭
A7CII正面睇落去好似冇左個頭咁

咁睇黎我既考慮都係SONY A7IV同NIKON Z7II, 唉勁撚難揀
比多少少上a7rv
我淨買機身既BUGET極限得16000左右
果少少好有困難好似

你點睇買邊部好
對比SONY A7IV, NIKON Z7II多左千幾萬像素, 白天係咪影得多D細節, 但夜晚影會反而冇咁清?
但SONY A7IV個追焦真係勁到, 跑車/貓狗跑緊都追到焦
「冇咁清」係指個高iso表現?
其實高像素機iso表現未必會差高低像素機

https://youtu.be/gAYXFwBsKQ0?si=-5u2RnHKDXI5soF6
防潮冇加濕功能
不過濕度低少少其實冇乜所謂
擔心嚟緊梅雨好過
忠告 唔好入Z72
冇理解錯兩部嘢都等緊出新一代?
梅唔梅雨我果到都係乾到仆街
有時夜晚訓果時直頭要開2部加濕機先夠做
係早排碌PO見到有D CHING提起防潮箱先諗起我咁樣開法會唔會攪到間房太濕
結果好似諗多左
唔知你住邊啦
不過呢邊4 5月地下濕到痴粒粒好難頂
你好似用過咁wo, 點解唔好入手z7ii既
你加濕器係気化式就冇所謂
超音波式(見到水霧出嚟嗰隻)就最好較細啲
之前開太大真發霉
追焦好似A7CII 好過A7IV 小小(加左咩AI 對焦)
不過A7CII 比起A7IV 物理上閹症小小野,但換黎更輕便機身
(雙卡變單卡 快門好似都比起a7IV 閹左D 野

要自己取捨番
咁我應該係a7iv
外觀上鍾意a7iv好d
不過唔知33mp 夠唔夠聞相, z7ii有45mp
要像素a7rv加少少
但2倍mp, 夜拍咪反而會差左?
落腳解決所有問題
是的,我再諗一諗
33mp 用AI DENOISE 加超像素瞬間變132MP
AI DENOISE 加超像素
呢2個操作,係要用電腦software做,定係a7iv內置有呢2個功能?
係lightroom 功能(要課金)
我已課左了
係唔係要腳架影幾張33mp,做多幀合成做超分辨率去提升detail做130mp
唔係,直接掉1張相落去幫你ai 擴展到4倍像素
有冇人用過富士
富士啲xs系啲viewfinder同7c比邊個好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞