[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Tony條片之前都發現係咁
冇咗個joystick應該好無助
去SONY store 拎上手試下
我拎完果斷揀左cr唔揀rv
本身用iv , 用rv明顯重左又厚 個mon又凸左出黎 同埋上揭得唔順
唔係開工真係唔洗用到rv 200g對你黎講重要好多 又細部
我canon支70200 都係用Nikon 😚
lm
用緊r5, 睇片會想換cr, 但係拎過上手玩唔會覺得自己想落返去
利申興趣影相非開工用, 一出即訂依家shutter count都3萬幾差唔多4萬, r5全部操作感勝過cr好多
快手d比支85/100gmii我啦
要輕便:CR
要操控:RV
畫質兩部無分別
就係咁簡單,百貨應百客

對我嚟講操控重要過輕便,就算RV 貴多幾仟蚊,我都係揀RV

對你嚟講旅行輕便重要過操作同功能,就算調轉RV平過CR,你都係會揀CR
用緊RV,上SONY 撚過CR對比,唔好講EVF同個4軸Mon個差距,齋啲㩒掣反彈手感已經好大分別,仲有CR少咗個 joystick,成個操控差好遠,所以就算CR平幾仟蚊,俾我重新揀過都係揀RV
操控手感對我嚟講重要過輕便
唔會,點都cr ,升級喎

你意思係咪指佢多左紅圈呢個野?
呢個野真係唔係人人都岩
男性手有力又鐘意影相既,係唔會比果少少重量影響到
可能出大炮for 奧運
出都整唔切300mm仲未派到貨
實際用時唔洗拉到咁出嘅

低炒、腰平影相時,可以就咗向上flip起個mon,唔洗好似a7cr嗰類要成塊mon向左反出咗,已經贏晒
https://www.youtube.com/shorts/dKiAAcSyaAQ
咁想知A7II個對焦話有AI係咪會比A7CR更好?
A74 已經屌果個垃圾反MON 設計
寧願仍keep 返A7R3 果個仲實用
用返R5 即刻舒服晒
600 f2.8?
600 4 已經鳩咁大
想像唔到大多一級會點
出到咁大光圈對焦都好有難度
索尼話會WOW丫嘛
出到支可以手持既600 f2.8既話夠曬WOW
有無人知可唔可以showroom RV trade in A1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞