[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
其一,其2應該係重量
除非佢出到900g以內,咁就真係會想喊
a7r3係咪冇得反向左邊
Sony做咩成日出埋啲嘢自己打自己咁
2450G覺得有少少打自己2470GM ii ,依家又出新2470,重有F2同2.8唔係話好大差距,iso高少少都救得返
開始覺得只係想showoff
人象都差好遠啦2同2.8 ,多左2.5,2.2,2.0 喎,
旅行即刻帶少d定焦
P.S 仲有景深都唔一樣
900g內先考慮
旅行2470個人覺得係唔夠
24你話係廣,用落硬係差少少;反而想放左枝2470換2070,差少少真係差少少
同埋如果佢做得重過GM ii 成件事就無意義,我旅行都差唔多長插35.4,2470反而越嚟越少機會上場
重有價錢呢?依啲一定唔會平民定價,無幾多人會買嚟旅行用
a7c 系列不嬲左cut 右cut
景深依個都係一個好問題,日頭基本上一定縮光圈
唯獨係夜晚同室內先開大,但係F2你同定焦1.4比又比上不足比下有餘
最緊要清楚自己想要乜,要轉就A7CR+f4鏡or1.8定,要操作就A7RV。
唔明啲人又要輕又要有晒A7RV嘅操作,EVF細啲又話影唔到相,叫Sony畀埋條命你好唔好?
所以覺得重量會係成敗關鍵
覺得sony 係想睇住Canon 支2870 F2L打

就咁向上反起黎,的確冇咁覺眼
3軸向左反出黎,人地知道明顯影緊

唯有4軸先解決到晒所有問題
都差成一級光圈wo ching
你咁講F4同F2.8都係差少少, F4同F5.6又係差少少
CR最好就有曬R5全部功能, 之後平過R5同輕過R5
可能我依啲平民唔識用
2470只會旅行用,旅行24又唔夠wide,再揀一次真係情願2070f4
香港平時只會用35同70200,2470長放箱,不過花左放唔到咩錢先無放出去
用Mon模擬咪得
有呢個功能好耐
係 就算合埋個mon都明顯比iv厚身 個mon凸d
你而家用緊2,3定4軸
cr , 低炒係冇rv咁方便架喇 除左好低炒 平時都係拍埋個mon算斜住望算
用埋d 倉底貨包裝下割多一波韭菜姐
RF 2870 F2平時出街/去旅行都唔會見到人用
出得呢d鏡肯定唔係針對普通業餘玩家 更加唔駛講去旅行用
我估都係長擺係studio入面 或者 真係影portrait相為生 既會考慮
501.2 同1.4都係一樣叫gm
應該冇分別
日本旅行見到canon機都係kit鏡多
或者仲係單反
就咁向上撥個mon唔係d咩特別功能呀
講到好似要求佢可以插a卡雙卡 又要a93既快門咁

rx100 DC仔都多年都有既野,攪到我以為係相機必備
佔唔到咁樣都係 2萬數無反機既一大賣點
個mon就向上撥少少,我覺得好似要求智能電話有touch mon一樣
估唔到咁樣都算要求高
GM仔到時要換口號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞